5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

CHP'den bir 'evet' daha

CHP Manisa Merkez İlçe Eğitim Sekreteri Ali Haydar Aras, parti içi demokrasilerde insanların düşüncelerini özgürce söyleyebilmeleri gerektiğini ifade ederek, 12 Eylül'de yapılacak olan anayasa değişikliği referandumunda partisiyle aynı düşünceyi paylaşmadığını ve bu yüzden "evet" oyu vereceğini açıkladı.

Referandumda "evet" oyu kullanacağını açıkladığı için ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevk edilen ve ardından partisinden istifa eden CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem'i desteklediğini vurgulayan Aras, referandumda kendisinin de "evet" oyu vereceğini söyledi. İş yerinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Aras, "Uzun süredir referandum ile ilgili düşüncelerimde partimle aynı düşünceleri taşımadığımı, vicdanen 12 Eylül'ün yargılanmasının önündeki engellerin kaldırılması için yapılan değişikliklere 'Evet' demem gerektiğini düşünüyordum.

Gelinen son noktada parti içerisinde eski genel başkan yardımcımız Ankara Milletvekili Eşref Erdem'in söylemleri beni bu konuda haklı düşüncelerde olduğum kanaatinin gelişmesine neden oldu. Eşref Erdem parti içerisinde kendime idol edindiğim insanlardan bir tanesiydi. Parti içi demokrasinin işletilmesiyle ilgili söylenen kavramların üzerine Eşref Erdem'in düşüncelerini söylemesi ve bu konuda kendisinin disipline sevk edilmesi, gelinen son noktada da partiden istifa etmesi beni üzmüştür. Parti içi demokrasilerde insanlar düşüncelerini özgürce söyleyebilmelidir" diye konuştu.

Referandum sürecinde 26 maddenin topyekün oylanmasından dolayı bir takım rahatsızlıkların olduğunu ifade eden Aras, "Değişiklik paketindeki 3 maddenin ayrı oylanması ve bu paketten çıkarılmasıyla ilgili söylemler tartışıldı, konuşuldu. Ama gelinen noktada baktığınız zaman bu maddeler 26 maddenin içerisinde yüzde 10'luk bir dilime tekabül ediyor. Yüzde 10'una yanlış diyorsak, yüzde 90'una 'evet' diyorsak o zaman biz buna 'evet' demeliyiz. Yüzde 90'nı doğru çünkü. Bununla beraber değişikliklerin birçoğunun içi boşaltılmış olan maddelerde var. Bir solcu olarak ben bu referandum da 'evet' diyeceğim.

Kendimi bunun zorunluluğu içerisinde hissediyorum. 12 Eylül öncesinde yaşamını yitiren ağabeylerimizin katillerinin yargılanması önündeki engellerin kaldırılması için 'evet' diyeceğim. Bu anlamda Cumhuriyet Halk Partisi'nin parti kararları var. 'Hayır' propogandası yapıldı. Bu siyaset arenasında siyasi bir görüştür. Ben kendi duruşumla siyaset anlayışımla geldiğimiz son noktada vicdanen rahatsız olduğumdan dolayı ve yapılacak olan değişikliklerin insan hak ve hürriyetleri kapsamında yararına olduğu için 'evet' diyeceğim" dedi.

Partisinden tepkilerin gelmesini beklediğini kaydeden Aras şöyle devam etti:

"Partimden farklı tepkiler alacağım. Bu muhakkaktır. Karşıt görüşlü birçok arkadaşım da olacak. Bu benim parti üstü gördüğüm bir olaydır. Vicdanen rahatsız olduğum için böyle bir şey yapıyorum. Bununla ilgili gelebilecek her tepkiye de göğüs gereceğim. Bu konuda partimle tabii ki rahatsızlık doğurabilecek bir takım şeyleri bekliyorum. Hatta bunun ötesinde Eşref Erdem'i disipline verdilerse beni de vereceklerini düşünüyorum. Öyle bir disiplin söz konusu olursa da parti içerisindeki mücadeleme devam edeceğim.

Ben Cumhuriyet Halk Partiliyim. Hiç kimsenin de adamı değilim. Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde mücadeleme sonuna kadar devam edeceğim

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2010 Perşembe 17:39:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?