30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

CHP'den üzüm çıkışı

Manisa Milletvekili Şahin Mengü, üzüm fiyatlarının AKP’yle birlikte dibe vurduğunu öne sürdü. “Kilosunu 80-90 YKr’den satan üretici, maliyetinin yarısını bile karşılayamıyor” dedi


CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, üzüm fiyatlarının AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana düşük düzeyde tutulduğunu öne sürdü.
Mengü, “Üzümün kilosunu 80-90 YKr’den satan üretici, maliyetinin yarısını bile karşılayamıyor. Tariş, üzüm daha piyasaya çıkmadan fiyatları açıklamalı ve üreticiyi tüccarın kucağına itmemeli” dedi.

Bağdayken açıklasın
Yazılı açıklama yapan Şahin Mengü, 2008 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun Manisa’da yine sorunlarla açıldığını belirterek, şunları kaydetti:
“Sezonun açılmasıyla birlikte üzüm üretiminin yoğun olduğu yerlere yaptığım ziyaretlerde üreticiler, fiyatların aşırı düşmesinden şikayetçi. CHP olarak yıllardır söylüyoruz, Tariş, üzüm daha bağdayken fiyat açıklamalıdır. Çünkü bu sayede sezonda fiyatların aşırı düşmesi önlenecektir. Devlet tarafından destekleme alımı da yapılmadığından, üretici ürününü yok pahasına tüccara satmak zorunda kalmıştır. Tariş ve ziraat odaları verilerine göre 1 kilo çekirdeksiz kuru üzümün maliyeti 1.5 YTL iken, bugün üzüm fiyatı 1 YTL’nin altına düşmüş, 80-90 YKr seviyesine gerilemiştir. Bu rakam, AKP’nin iktidara geldiği 2002 fiyatının bile gerisindedir. Ancak stokçular tüm üzümü topladıktan sonra fiyatlar artmakta, bu da fırsatçıların karına kar katmaktadır.”

Çiftçi zor durumda
Her yıl, “Bu sene daha iyi olacak” diyerek ortaya çıkan AKP Manisa milletvekillerinin basına yaptıkları açıklamalarda, “Çiftçi üzümünü satmasın, kasıma kadar bekletsin, fiyat yükselince satsın” dediklerini hatırlatan Şahin Mengü, şöyle devam etti:
“AKP’nin politikacıları doğru söylüyor da bu ekonomik krizde köylünün kasıma kadar bekleyecek hali mi var? Kış boyunca biriken gübre, zirai ilaç, akaryakıt, banka kredisi, esnaf borçlarını kim ödeyecek? Değerli AKP milletvekilleri, köylünün yıl boyunca borçlandığını, ürününü kaldırdığında borcunu ödediğini bilmiyorlar mı? Alacaklılar kapıya dayanmışken, köylünün borcundan kurtulmak için üzümünü yok pahasına vermek zorunda olduğunu bilmiyorlar mı?”

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 11:45:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?