3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Çiftçi bereket duasına çıktı

Manisa'nın Sarıgöl ilçesine bağlı Dindarlı köyünde bir araya gelen yüzlerce çiftçi, "Bereket Duasına" çıktı.

Olcak Dede mevkinde bir araya gelen, Dindarlı, Emcelli, Baharlar köyleri, Sarıgöl merkezindeki çiftçilerle, Denizli iline bağlı Buldan ilçesinin Kadıköy ve Sarımahmutlu köylerindeki çiftçiler, yanlarında getirdikleri 52 adet küçükbaş hayvanı kurban etti. Kesilen kurbanlar topluca kadınlar tarafından pişirildi. Pişirilen yemekler topluca Bereket Duası'ndan sonra yendi.

Beklenen yağmurların yeterince yağdığını belirten Olcak Dede Tertip Başkanı Ahmet Kayaaslan şunları söyledi:  "Bu yıl kış ayları ve bahar ayları bol yağışlı geçti. Topraklarımız, yeterli yağmur suyunu aldı. Nisan yağışları da beklenenin üzerinde yağdı. Ekinlerimiz, başak bağladı, boy aldı. Barajlarımız doldu. Bu yıl bereket yılı oldu. Bu bir gelenektir. Buraya köylerden, Sarıgöl merkezden yüzlerce çiftçi geldi. Birlikte dualar ettik. Olcak Dede'de asırlardan beri yapılan bu gelenek, yağmurların bol yağdığı yıllarda "Bereket Duası", yağmadığı yıllarda ise "Yağmur Duası" olarak yapılıyor."

Dindarlı köyü Muhtarı Yahya Birgili ise yaptığı açıklamada, "Olcak Dede, geleneği bize atalarımızdan kalmadır. Asırlardan beri yapmaktayız. Buraya çiftçiler, her yıl Mayıs ayında "Olcak Dede'ye" çıkarlar. Çiftçiler, yanlarında getirdikleri kurbanları keserler. Bu yıl 50 kuzu,2 oğlak olmak üzere 52 küçükbaş hayvan kurban edildi. Gelenek gereği çiftçiler, bütçelerine göre çeşitli yiyecek getirirler. Bunların tümü ortaya konarak yemek haline getirilir. Öğle Namazı'ndan sonra birlikte dua edilerek, topluca yemek yenir. Burada kesilen kurbanların derilerini satarak, geliri ile Olcak Dede'nin yolunun yapılması, kazan, tabak, kaşık, çatal alımlarında harcanıyor. Ayrıca yemeklerin hazırlanması için üzeri kapalı alan yaptırıldı" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 23:53:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?