4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Çiftçi hükümetten destek bekliyor

14  Mayıs 2009 günü Türkiye Ziraat Odaları Birliği genel merkezinde kutlanan Dünya Çiftçiler Günü etkinliklerine katılan Soma Ziraat Odası Başkanı Adil Yörük, tarımdaki son durumla ilgili genel bir değerlendirmede bulundu.

Başkan Adil Yörük konuyla ilgili yaptığı şunları söyledi: “Toplantı tüm ziraat odası başkanlarının katılımıyla gerçekleşmiştir. Ziraat odaları başkanları istişare toplantısındaki belirlenen başlıca sorunlar ve çiftçilerin taleplerine hükümetin kulak vermesini bekliyoruz.”dedi.

Bazı uyarılarda da bulunan Başkan Yörük, “Anayasa mahkemesi, çiftçilikle ilgili işlemlerde ziraat odalarından belge alınması gerektiğine kara vermiştir. Bu karara, ilgili tüm kişi ve kurumların uyması gerekmektedir. Halen çiftçiler kamu ve özel bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine 15 milyar TL’ye yakın borcu bulunmaktadır. Çiftçilerin kredi ve elektrik borçları tümüyle yeniden yapılandırılmalı, kredi kullanımında çiftçilerin karşılayamayacağı teminatlar istenmemelidir. Ayrıca, sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine ait krediler değil, çiftçilerin kullandığı tüm krediler desteklenmelidir. 2009 bütçesindeki yüzde 10’luk kesinti yıl içinde telafi edilmelidir. Hububat hasadı gelecek günlerde başlayacaktır. TMO, maliyetleri göz önüne alarak, bir müdahale fiyatı açıklamalıdır. Gap ve Konya Ovası Sulama Projesi bir an önce tamamlanmalıdır.

Sulama alanlarında arazi toplulaştırma çalışmalarının hızlandırılması gerekmektedir. Reçeteli ilaç satışları konusunda uygulamadan kaynaklanan bazı sorunlar bulunmaktadır. Bunların çözümü için TZOB ile işbirliği yapılarak ilgili yönetmelik yeniden düzenlenmelidir. Prim fiyatları düşürülmelidir. Bazı ürünlerde ve risklerde uygulanan muafiyet ve müşterek sigorta oranları yeniden düzenlenmelidir. Primler hasat dönemi sonunda ödenmelidir. Yaşı 60’ın üzerinde olan çiftçilerimizin sigortalı olma zorunluluğu kaldırılmalıdır. Tarımda prim ödeme gün sayısı 7200 güne indirilmelidir. Özellikle sahil kesimlerde 1. ve 2. sınıf tarım alanları imara açılarak, tarım dışına çıkarılmaktadır. Toprak kanunu tavizsiz ve kararlı biçimde uygulanmalıdır. 2/B arazileri tarımsal üretim yapan çiftçilere verilmelidir” diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 11:51:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?