30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Çiftçiler miting düzenledi

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde Ziraat Odası tarafından düzenlenen "Yüreğini Al da Gel " adlı çiftçi mitinginde, tarımla geçinen nüfusun içinde bulunduğı sıkıntılara dikkat çekildi.


Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge ilgi beklenenden az oldu. 23 bin çiftçinin bulunduğu ilçede mitinge yaklaşık bin kişi katıldı. Konuşma yapan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, çiftçilerin alın terinin, emeğinin karşılığını alabilmeleri için bu mitingi düzenlediklerini ifade ederek, "Çiftçilerimizin emeğine ve alın terine sahip çıkmasını istiyoruz. Mitingimizin amacı, haksızlıklara ve yanlış tarım politikalarının karşısında artık sessiz kalmayarak haykırmaktır. Bugün burada sayımız az olabilir ama yarın 5 binler, 10 binler olacaktır. Yeter ki sorunlarımıza sahip çıkmasını bilelim" dedi.


Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğunun geçimini tarımdan sağladığını ancak kalkınmanın temeli olan tarımın, dolayısıyla da çiftçilerin sorunlarından bir türlü kurtulamadığını öne süren Türk, "Hatta bu sorunlar her gün biraz daha artarak çoğalıyor. Geçmişte tarım ürünleri olarak kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye maalesef bugün dışarıdan tarım ürünleri ithal eder duruma gelmiştir. IMF ve AB'nin tarım alanında ülkemize uygulatmaya çalıştığı yanlış politikalarla, ülke tarımını içinden çıkılmaz bir duruma sürüklemiş ve çiftçileri de tükenme noktasına getirmiştir" diye konuştu.


Hükümete seslenen Türk, "Devletini ve milletini seven, devleti ve milleti için üreten nasırlı ellere merhem olmak yerine tuz basarsanız devletin geleceğini tehlikeye atmış olursunuz. Ülkenin geleceği için, üreticilerin önünü açmak ve üretimi daha da artırmak için, vakit geçmeden ve ivedi olarak gerekli önlemleri almak zorundasınız. Eğer gereğini yapmazsanız ülkemizi yakın gelecekte kıtlığa mahkum etmiş olacaksınız, haberiniz olsun" diyerek uyarıda bulundu.


Akaryakıt ve gübre başta olmak üzere tarımsal girdilerinin aşırı artması nedeniyle ürünlerin birim maliyetinin de arttığını belirten Türk, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu durumda hükümetin ilgili birimleri sorunu çözecek bir politika geliştirmedi ve tüm yük üreticilerimize yüklendi. Biz üretici olarak yardım dilenmiyoruz, hakkımız olan emeğimizin ederi ne ise onu istiyoruz. Çiftçilerimizi son 2 yıldır kuraklık vurdu. Mazot, gübre ve ilaç fiatları ile birlikte maliyetler arttı. Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin de durumu içler acısıdır. Yem fiatlarındaki şaşırtıcı artışlar karşısında bir litre süt parası ile ancak yarım litre su alınabiliyor. Buna karşılık devlet desteklemeleri düşük kaldı. Artık bundan sonra Alaşehir çiftçileri olarak emeğimizin ve alın terimizin karşılığını her alanda arayan kesim olarak her alanda faaliyetlerde bulunacağız. Atatürk, 'Türk Milleti bütün zorlukları milli birlik ve beraberlik ruhuyla aşmıştır' der. Bizler de el ele birlik ve beraberlik içerisinde zorlukları aşacağız."


Türk, Tariş'in üreticilerden 1.56 YTL karşılığında aldığı üzümün bugün 3 YTL olduğunu, Tariş'in üreticilere fark vermesi gerektiğini söyledi.
Alaşehir Belediye Başkanı Kadir Daş ise, iki dönemdir görev yaptığını hatırlatarak, "Göreve başladığımızda 10 bin ton olan üzüm ihracatı bu gün 180 bin tonlara çıktı. Yatırım değerleri 5 milyon ile 30 milyon YTL değerinde 63 tane işletme kuruldu. 30 bin kişiye iş alanı sağladık. Şehrimizin en eski kurumu olan Tariş bizim gibi yenilikleri yapamadığı için hantal kaldı. İlk iş olarak Tariş yönetimini değiştirmemiz gerekir. Daha sonra bizim yaptığımız yenilikleri bu kurumda da uygulayacağız" dedi.

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 18:45:24
Güncelleme :1 Temmuz 2008 Salı 18:50:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?