5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Çiftçilere toprak analizi uyarısı

ÇİFTÇİLERE TOPRAK ANALİZİ UYARISI

Kula İlçe Tarım Müdürlüğü, en az parayı harcayarak en fazla ürünü elde etmek için bilinçli gübreleme yapılması, eksik veya fazla, yanlış ve zamansız gübre kullanmamak için toprak analizi yapılması gerektiğini konusunda uyarıda bulundu.

Kula İlçe Tarım Müdürü Ali Çırak yaptığı açıklamada, tarımsal üretimde toprak analizi ve toprak örneğinin doğru bir şekilde alınmasının çok önemli olduğu belirtilerek, “Araziden alınan toprak örnekleri bir kovaya doldurulur ve iyice karışması sağlanır. Karışımdan bir kg. toprak örneği alınarak oda sıcaklığında temiz bir naylon üzerinde uygun bir ortamda kurutulur. Kuruduktan sonra bir naylon torba içine konularak naylon torba kalem ile birkaç yerinden delindikten sonra laboratuvara gönderilir.” dedi.

Ayrıca çiftçilerin İlçe Tarım Müdürlüğü aracılığı ile de toprak analizlerini yaptırabileceklerini söyledi. Çırak, analiz yaptırmak için toprak örneği alınmayacak hususları da şöyle sıraladı: “Hayvan yeri veya hayvan yatmış yerden, önceden gübre yığılmış yerden, sap kök ve yabani otların yığın halinde yakıldığı yerden, hayvan gübresinin bulunduğu yerden, tarlanın tümsek ve çukur yerinden, dere, orman, su arkı ve yollara yakın yerlerden, tarlanın sık yürüyüşler sonucu yol olmuş yerinden, binalara yakın yerlerden, sıraya ekim yapılan tarlalarda sıra üzerinden ve tarlada bulunan birkaç ağacın altında toprak örneği alınmamalıdır.”

Kula İlçe Tarım Müdürü Ali Çırak, toprak analizi destekleme başvurularının başladığını, 50 dekar üzerinde tek parsel arazisi bulunan çiftçilerin destekleme alabilmesi için toprak analizi yaptırmaları zorunluluğunu olduğunu söyledi. Mazot ve gübre desteklemelerine ilave olarak dekar başına 2.5 TL destekleme alabileceklerini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 13:20:01
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 13:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?