4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Çiftçiye 'külleme' uyarısı

Manisa Tarım İl Müdürlüğü, bağcılardan külleme hastalığına karşı dikkatli olmalarını ve hastalığa karşı mutlaka düzenli bir mücadele programı uygulamalarını istedi.

Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, "İnce koruk dönemi (çiçek taç yaprakları yüzde 80 döküldükten hemen sonra) sistemik bir külleme ilacı kullanılmalıdır. Bundan sonra danelere ben düşme (tatlı su yürüme) dönemine kadar 10-14 gün arayla ilaçlamalara devam edilmelidir. Omcanın iyi bir şekilde havalanması ve güneş ışınlarının omcanın içlerine kadar nüfuz etmesi sağlanmalıdır. Bunun için yeşil budama ve yaprak alma zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. Asma da düzenli bir gübreleme ve sulama yapılmalıdır. Aşırı sürgün gelişimini teşvik edecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaç sistemik de olsa muhakkak asmanın tüm yeşil aksamı ve salkımlar kaplama bir şekilde homojen olarak ilaçlanmalıdır. İlaçlamalarda WP ya da toz kükürt kullanıldığında etki süresi sıcaklığa bağlı olarak 7-10 gün kabul edilmelidir. 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda toz kükürt yakma (fitotoksite) yapabileceğinden kullanımına dikkat edilmelidir" denildi.

Gerektiğinde Mildiyö (Pronos) ve Salkım Güvesi için ayrıca uyarı verileceğini belirten Tarım İl Müdürlüğü uzmanları, mücadele yapılırken mutlaka uyarılara dikkat edilmesini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2005 Çarşamba 19:38:29
Güncelleme :26 Mayıs 2005 Perşembe 15:41:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?