5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Cilt kanserinde artış

CİLT KANSERİNDE ARTIŞ

Alaşehir Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Müge Sahillioğlu, son yıllarda cilt kanserinde ciddi bir artış görüldüğünü belirterek, özellikle açık tenli kişilerin koyu tenli olanlara nazaran daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.

Uzman Dr. Müge Sahillioğlu, Alaşehir Kaymakamlığı toplantı salonunda "Güneş, Derimiz ve Cilt Kanseri “ konulu seminer verdi. Seminere, Kaymakam Musa Uslan, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Son yıllarda cilt kanserinde ciddi bir artış görüldüğüne dikkat çeken Dr. Sahillioğlu, "Bu konuda 2005 yılında Celal Bayar Üniversitesi'nin (CBÜ) yapmış olduğu bir araştırmada, Manisa'da güneş teması riskinin yeterince farkında olunmadığını göstermiştir. Koruyucu yöntemlerin yeterince bilinmediği ortaya çıkmıştır. Etkin güneşten korunmak için gerekli eğitimin verilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu durum, atmosferin ozon tabakasında meydana gelen incelme nedeniyle dünyaya daha fazla miktarda ultraviyole ışının ulaşmasına ve insanların gerek güneş, gerekse solaryum gibi yapay ultraviyole kaynaklarına daha çok maruz kalmasına bağlanmaktadır. Cilt kanserlerinin oluş mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, güneş teması ile ilişkisi kesin olarak kanıtlanmıştır." dedi.

Her hastalıkta olduğu gibi cilt kanserinde de erken tanının önemine dikkat çeken Dr. Sahillioğlu, açık tenli, sarışın ve kızıllarda deri kanseri sıklığının koyu tenlilere oranla daha fazla olduğuna işaret etti. Dr. Sahillioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarımsal faaliyetlerin yoğun olmadı nedeniyle bölgemizde izlenen yoğun güneş teması, cilt kanserleri açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, Alaşehir Devlet Hastanesi Dermatoloji Bölümü tarafından halkımızı; cilt kanserleri, risk faktörleri ve koruyucu yöntemler hakkında bilgilendirmeye yönelik seminerler planladık. Erken tanıda, bireyin kendisinin yapacağı aylık cilt muayenesi çok önemlidir. Takip parametreleri açıklanarak doğru bir bireysel muayene amaçlanmaktadır. Cilt kanserinden korunmak için, bireyin, risk faktörlerini bilmesi ve bunlardan mümkün olduğunca kaçınması; erken tanı için mutlaka ayda bir aynaya bakarak vücudumuzda değişik benler ulup olmadığını kontrol etmeliyiz. Normal zamandan farklı ve şüpheli bir durum olursa mutlaka cilt uzmanına muayene olmalıyız."

Dr. Müge Sahillioğlu, Amerikan Kanser Derneği'nin 20-39 yaş arası bireylerin 3 yılda, 40 yaş üzeri bireylerin de yılda bir kere cilt muayenesi yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

CİLT KANSERİNDE ARTIŞ
CİLT KANSERİNDE ARTIŞ
İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2010 Perşembe 12:31:04
Güncelleme :24 Haziran 2010 Perşembe 13:38:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?