3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Çin'e tepkiler devam ediyor

Doğu Türkistan'da yaşanan olaylara ilişkin protesto gösterilerine Manisa'nın Salihli ilçesinde bir yenisi daha eklendi. Salihli'de düzenlenen basın açıklamasında konuşan İstanbul Zeytinburnu Doğu Türkistan Gençlik ve Kültür Derneği Basın Yayın Masası Başkanı Ufuk Sönmez, Çin'in Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerine zorla kürtaj yaptığını, göçe zorladığını ve bölgede nükleer deneme yaptığını ifade etti.

Salihli'de Karaman Camii'nde düzenlenen basın açıklamasına Salihli Kazak Türkleri Derneği üyeleri ile İstanbul Zeytinburnu Doğu Türkistan Gençlik ve Kültür Derneği Basın Yayın Masası Başkanı Ufuk Sönmez katıldı. Sönmez basın açıklamasında, "Binlerce yıllık Türk toprağı Doğu Türkistan, Komünist Çin tarafından 1949 yılında işgal edilmiştir. Çin işgal ettiği bu topraklara "Şincan" yani yeni kazanılmış topraklar adını vermiştir.

Gerçekte bu toprakların adı "Şincan" değil, Doğu Türkistan'dır. 5 Temmuz'da yaşanan zulmü demokratik bir dil ile anlatmak isteyen silahsız Müslüman Uygur Türklerinin üzerine Çin polisinin ateş açması sonucu başlayan kanlı olaylarda 3 bine yakın Uygur Türkü katledilirken 5 bin kişi yaralanmış binlercesi ise tutuklanmıştır. Çin yönetimi, insan haklarını hiçe sayarak, gelen tepkilere rağmen tutuklananların da idam edileceği açıklamıştır. Çin Devleti'nin Doğu Türkistan'da uyguladığı bazı devlet terörleri şöyledir:

Kadınlara zorunlu kürtaj, nükleer denemeler, dini ve milli hayatın yaşatılmaması, dillerinin yasaklanması, bölgeye Çinli nüfusun göç ettirilmesi, işkenceler. Bugün komünist Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da 35 milyon Uygur Türk'ü yaşamaktadır. Birleşmiş Milletler'ce (BM) kabul edilmiş olan 'Kendi kaderini tayin hakkı' aynı zamanda Uygur Türklerinin hakkıdır. 50 yıllık Çin işgali sürecinde Doğu Türkistan'da tam 29 bin cami kapatıldı ve bu camiler tiyatroya, karakola ve ahıra çevrildi. Doğu Türkistan'da yılda ortalama 2 bin Müslüman Türk, idam cezasıyla cezalandırılıyor. Uygur Türkleri'nin 2. çocuk sahibi olmaları da kesinlikle yasak" dedi.  Açıklamanın ardından grup slogan atarak olaysız bir şekilde dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 16:55:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?