8
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

Çöpçü eşekler iş başında

Çeşitli yasal değişiklikler ve yeni uygulamalarla Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik müzakerelerine hazırlanan Türkiye’nin Manisa ilinde, çöpler hala eşekler yardımıyla toplanıyor.

Özellikle araçların giremediği dar sokaklarda kullanılan eşekler, birçok kenar mahallenin temizliğini sağlıyor.

Özel bir temizlik firması tarafından kullanılan 4 eşek, bakıcıları ile birlikte sabah saat 07.00’de mesaiye başlıyor. Sırasıyla İshak Çelebi, Adakale, Dere, Mutlu ve Lalapaşa isimli kenar mahallelerinin dar sokaklarına dağılan eşekler, kapı önlerinde birikmiş çöpleri topluyor. Saat 15.00’e kadar çalışan eşekler, daha sonra beslenerek dinlenmeye bırakılıyor.

Asırlardır Manisa’da devam eden bu uygulamayla ilgili bilgi veren Ege Temizlik firmasında görevli ve merkepli temizlik ekibinden sorumlu çavuş Ali Halıcı, "Manisa’da şehir merkezinde modern temizlik araçlarımız ve ekibimiz ile kentimize en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Ancak araçlarımız kenar mahallelere giremediğinden buralarda da merkepleri kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu konuda elimizdeki mevcut imkanlarımızı kullanmaktan başka çaremiz yok. Kenar mahallelerde oturan halkımız da memnun. Amacımız her mahalleyi temiz tutmak, biz de bunu sağlıyoruz" dedi.

Eşeklerin bakımının zor olduğunu da ifade eden Halıcı, "Araçlarımız akaryakıt ile çalışırken, merkeplerimiz de yemlerle çalışıyor. Dolayısıyla bize maddi anlamda bir getirisi yok. Aksine onları sağlıklı tutmaya özen gösteriyoruz" diye konuştu. Halıcı ayrıca, merkeplerin 3 yılda bir değiştirildiğini, yaşlanarak emekli olan merkeplerin Spil Dağı’ndaki Atalanı mevkiinde doğaya salındığını sözlerine ekledi.

manisa
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 13:17:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?