30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Dana fiyatına inek satılıyor

Holstein Irkı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, süt fiyatlarının hızla gerilemesi nedeniyle birçok üreticinin kilolarca süt veren inekleri kasaplara sattığını söyledi.


Hayvancılığın ciddi sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Holstein Irkı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, süt fiyatlarının hızla düştüğünü, sektörün çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.


İNEKLER KATLEDİLİYOR!
Dolardaki yükselişi bahane eden fabrikaların yem fiyatlarını yükselttiğine dikkat çeken Başkan Kırlıoğlu, “Süt fiyatları geçen yılın altına düştü. Birçok hayvan üreticisi elindeki çok değerli hayvanları kasaplara et niyetine satıyor. Günde 20-25 kilo süt veren inekler adeta katlediliyor. Dana fiyatına inek satılıyor. Böyle giderse sanayici süt bulamayacak. Sektör zayıflarsa dışarıdan süt ithal etmeye başlayacağız. Bu da ülkemiz için utanç olur.”dedi.


Eskiden 1 kilo sütle 2 kilo yem alındığını hatırlatan Başkan Kırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi işler değişti. Artık 1 kilo süte bırakın 2 kiloyu, 1 kilo yem bile alamıyoruz. Devlet prim sisteminde değişiklik yaparak desteklemeleri azalttı. Yani hayvancılık en çok destek görmesi gereken dönemde daha da zayıflatılıyor. Dünya standartlarına göre üretici 1 kilo sütle 2 kilo yem alamıyorsa zarar eder. Bunun önüne geçecek olan Hükümet’tir. Ancak uygulanan yanlış politikalar nedeniyle sektörden kaçış başladı.”


Sektörün elinde Manisa’da 118 bin kayıtlı hayvan bulunduğunu dile getiren Kırlıoğlu, “Bunların 3’te 2’si dişi. Manisa genelinde 24 bin işletme var. Bu insanların hali ne olacak? Canlı hayvan ihmale gelmez. Toprak değil ki. Bırakıp gidemezsiniz. Üretici ürettiğinin karşılığını alabilmek için desteğe ihtiyaç duyuyor. Eğer önlem alınmazsa hayvancılık sektörü çok büyük bir darbe yiyecek.”diye konuştu.
Holstein Irkı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin rakamlarına göre süt fiyatları son yıllarda aynı seviyelerde kaldı. 2004 yılında toptan kilo fiyatı 520 kuruş olan süt; 2005 yılında 440 kuruşa kadar geriledi. 2006 yılında 462, 2007 yılında 620, 2008 yılı temmuz ayında ise 640 kuruş olan sütün kilosu kasım ayında 580 kuruşa düştü. Aynı dönemlerde yem fiyatlarının ise sürekli yükseldiğine dikkat çekildi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 16:12:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat arman IP: 88.246.50.xxx Tarih : 1.12.2008 00:33:07

merhaba ben denizli den yazıyorum ben inek beslemek istiyorum ama kıradiyle iş yaparmıyım süt fiyatları düşüyoryapalımmı sizden yardımcı olmanız 100 başla başlamak istiyoruz üç ortak kuracagız kaç paramız olması gerekir iyi akşamlar