30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Dedelerinin hayalini gerçekleştirdi

O doğduğunda annesi de babası da zeytinyağı üreticisiydi. İkisinin de ailesinden kalma zeytin ağaçları vardı, kendi babalarının ölümünden sonra güçlerini birleştirmişlerdi. Sahip oldukları ağaçların en genci 250 yaşındaydı. Her sezon ürettikleri yağları dökme yağ olarak Komili, Kırlangıç, Orkide gibi büyük markalara satıyorlardı.

Kendi markaları yoktu çünkü marka yaratmak için gerekli bilgi ve cesaret onların köye yıllardır hiç uğramamıştı. Kızları Semra Kara (36) geçen yıl bu gidişe dur dedi. Uzun yıllar tekstil sektöründe çalıştıktan sonra, aile işinin kaderini değiştirmek için kolları sıvadı. Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Bayat Köyü’ndeki zeytin ağaçlarından elde edilen yağlara Tantalis ismini verdi. Şişesinden lezzetine kadar butik bir zeytinyağı markası yarattı. Tantalis, Manisa’nın mitolojik isimlerinden Tantolos’dan geliyordu. Şişe etiketinin üstüne de, yıllarca zeytinyağlarını markalaştırmanın hayalini kuran büyük dedesi Tevfik Efe’nin resmini bastı. Geçen ay, İstanbul’da Profilo Alışveriş Merkezi’nde ilk Tantalis dükkanı açıldı. 

Çocukluk deyince aklına dedesinin babası Tevfik Efe ve onunla ilgili hikayeler geliyor. Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Bayat Köyü’nde yaşayan Tevfik Efe ürettiği Bayat zeytinyağını tüm Anadolu’ya tattırmak için hayaller kuruyordu. Hayaline kavuşmak için önce zeytin ağaçlarının verimini artırdı, yüksek kaliteli zeytinler üretti. Bunları özenle damıtarak yüksek saflıkta, tadına doyulmaz zeytinyağları elde etti. Dönemin yaylı at arabalarını kullanarak bu özel hasadı Manisa dışına çıkarmayı başardı. Kısa sürede güneyde Muğla pazarından kuzeyde Balıkesir ve Bursa çarşılarına Tevfik Efe’nin zeytinyağı aranan yağlardan biri haline geldi. Taş mengenelerde sıkılan, her biri mücevher değerindeki zeytinlerden elde edilen Bayat zeytinyağının ünü tüm Ege’ye yayılmış oldu.

Yayıldı yayılmasına ama bu satışın arkası gelmedi, ürün etiketlenmedi, Bayat zeytinyağından başka bir isme sahip olamadı. Tevfik Efe’den sonraki kuşak pazar pazar dolaşıp satış yapmak yerine büyük zeytinyağı üreticileriyle anlaşmayı o dönem için daha basit ve kárlı buldu. Ama Tevfik Efe’nin hikayeleri aile içinde hep anlatıldı durdu.

Semra Kara (36) uzun yıllar bir tekstil markasının iletişim bölümünü yönetti. 2006’nın son günlerinde ani bir şekilde işinden ayrıldı ve aileden miras kalan zeytinyağı üretimini devralmaya karar verdi: "Bir gün zeytinyağı işiyle ilgileneceğimi biliyordum ama o gün ne zaman gelecek bir türlü kestiremiyordum. Markanın ismini iki yıl önce tescil ettirmiştim. Mitolojide Manisa ve civarında kurulan, zeytinlikleriyle ünlü krallığa Tantolos deniyor. Onu Tantalis yaptım. Dedelerimin mirası için bir şeyler yapmasaydım bu dünyada huzur bulamazdım."

270 MARKA ARASINDA İLK 10’A GİRDİ

Ailenin zeytinyağıyla ilgili sekizinci kuşağına mensup Semra Kara ürettikleri zeytinyağını marka yapmak istediğinde ailesinden tam destek aldı. Ortak karar doğrultusunda büyük firmalarla yapılan sözleşmeler feshedildi. Artık Bayat zeytinyağı bir tek Tantalis şişelerini dolduracaktı. Kurumsal kimlik çalışması altı ay sürdü. Yüzlerce şişe, yüzlerce etiket arasından farklı beğeni grupları üzerinde test yapılarak karar verildi. Herkes şarap şişesine benzeyen ince uzun şişeyi daha çok beğendi.

Semra Kara’nın Tantalis ile öyle çok büyümek, devleşmek gibi bir hedefi yok. Bu butik bir marka. Üretim kapasiteleri sadece 30 ton. Şu anda iki tip zeytinyağı var ve hep öyle kalacak. Birincisi "Ege sızması" denilen temel ürün. Diğeri ise "özel üretim". "Özel üretim dediğimiz yağlar en yaşlı ağaçların zeytinlerinden üretiliyor. Her yıl sadece 2000 şişe dolduruluyor. Her şişenin üzerinde sertifikası ve numarası yazıyor. Grappa şişesine benzeyen özel bir şişede metal etiketle satılıyor. Piyasadaki zeytinyağlarının çoğunda kağıt etiket var. Bizim Ege sızması da öyle. Ama özel üretim piyasaya kağıt etiketli çıkamazdı."

Tüm bu olan biten karşısında Semra Kara’nın ailesi şaşkın ve çok mutlu. Babası bugünlerde bütün cümlelerini "Ummadık taş baş yarar" diye bitiriyor. Marketing Türkiye Dergisi’nin Aralık ayı PR Analiz raporu aileyi şoke etmiş. Tantalis 270 sıvıyağ firması içinde bilinirlik açısından Komili, Tariş gibi markalarla birlikte ilk ona girmiş.

İlk dükkanlarını da açtılar

Tantalis marka zeytinyağlarını, İstanbul’da Harvey Nichols, Mısır Çarşısı’ndaki Cankurtaran Gıda, Emre Mermer Dükkan, OKKO, Namlı, La Vita, ile Varan Tesisleri ve Kemerburgaz Ezzo şarküteride bulmak mümkün. Dubai’de üç noktada satış başladı. ABD’de Türk Gıda ürünlerini satan Good Food adlı grupla görüşmeler sürüyor. Semra Kara, yavaş yavaş kendi perakende noktalarını da açmaya başladı. Geçen ay İstanbul’da, Profilo Alışveriş Merkezi’nde ilk dükkanlarını açtılar. Dükkanda, zeytinyağının dışında tahta ev gereçleri ve zeytinyağı sabunu gibi ürünler de satıyor. Semra Kara büyük şirketler için zeytinyağını hediyelik bir ürün haline getirmiş. Garanti Yatırım yılbaşında birçok müşterisine hediye olarak Tantalis göndermiş. Mustafa Koç, Cem Topçuoğlu, Ersin Özince, Kemal Unkakıtan gibi ünlü kişilere isme özel zeytinyağı üretilmiş.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 17:17:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?