30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Demirci'nin tarihi araştırılıyor

Manisa'nın Demirci ilçesinde oluşturulan Yerel Tarih Grubu (YTG), Demirci ve Kula ilçelerindeki tarih araştırmaları kapsamında Demirci ilçesine bağlı İcikler beldesi yakınında antik kent Sidas'ı inceledi. 

Demirci Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu öncülüğünde Demirci Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi İsmail Oğuz yönetiminde kurulan ve yaklaşık 1 yıldır Demirci'nin tarihi geçmişi üzerine araştırmalar yapan Demirci YTG, araştırma gezilerine devam ediyor. Her türlü tarihsel ve kültürel mirası araştırmayı, öğrenmeyi, kaydetmeyi, paylaşmayı ve aktarmayı hedefleyen YTG komşu ilçe Kula ve İcikler kasabası yakınında ki unutulmuş kent Sidas harabelerine gezi düzenledi. 

Gezinin ilk durağı İzmir-Ankara yolu yakınındaki volkanik arazide oluşan Kula yakınlarındaki doğa harikası peri bacaları oldu. Burada bir süre kalan ve oradaki araştırmaları, ahşap evleriyle, taş döşeli Arnavut kaldırımlı daracık sokaklarda kurulu tarihi Kula evleri ile perçinleyen Demirci YTG, Süleyman Şah'ın, Yunus Emre'nin ve onun çok sevdiği hocası Tabduk Emre'nin mekanlarını da gezip Emre köyünde Kula gezisini tamamladı. 

Gezi daha sonra Demirci ilçesine bağlı İcikler kasabasına 3 km. uzaklıkta bulunan Sidas antik kenti ile devam etti. Sidas antik kente "Kalın Kapısı" olarak bilinen taştan kapı grubun yoğun ilgisini çekti. Diğer adı "Dilek Kapısı" olarak bilinen kapıdan bazı öğrenciler dilek tutarak geçti. Gezi boyunca tarihi kent hakkında bilgi alan araştırma grubu, daha sonra Saraycık kaplıcaları yakınındaki tarihi hamamları gezdi. Gezinin son aşamasında Hisar kaplıcalarına gelinerek oradaki tarihi kalıntıları da görme fırsatı yakalayan Demirci YTG üyeleri, "Tarihimizi araştırmaya devam ediyoruz. Edindiğimiz bilgileri kayıt altına alıp bu bilgileri bir kitapta toplamak istiyoruz” dediler.

.
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 10:01:04
Güncelleme :21 Mayıs 2008 Çarşamba 10:06:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?