30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Demirköprü Barajı kurudu

Gerek tarımsal sulamada gerek elektrik üretiminde Ege Bölgesi'nin can damarlarından biri olan Demirköprü Barajı, kuraklık nedeniyle tehlike çanları çalmaya başladı.

Gediz Nehri üzerinde 1954 yılında yapımına başlanan ve 18 Mayıs 1960 da dönemin başbakanı merhum Adnan Menderes tarafından açılışı gerçekleştirilen Demirköprü Barajı'nda su seviyesi ölü haciminin (kullanılmaması gereken su) altına indi.

Küresel ısınmanın beraberinde getirdiği kuraklık, 1960 ihtilali döneminde görkemli bir açılış töreniyle hizmete giren Demirköprü Barajı'nda tehlike çanları çalınmasına neden oldu. Sınırları daha önce Köprübaşı ilçesine bağlı Borlu beldesine kadar uzanan baraj gölünün son görüntüsü içler acısı durumda.

BARAJIN DİBİ GÖRÜNDÜ

48 yıl önce 1960 ihtilalinden 11 gün önce Adnan Menderes tarafından açılışı gerçekleştirilen ve o günden bu yana Ege Bölgesi'nin tarımsal sulamada ve elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynayan Demirköprü Barajı, son yılların en kötü dönemini yaşıyor. Sınırları daha önce Köprübaşı ilçesine bağlı Borlu beldesine kadar uzanan barajın artık dibi görünüyor.

AÇILIŞI TÜM GAZETELERDE MANŞET OLMUŞTU
Türkiye'nin sancılı günler geçirdiği bir dönemde dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in katıldığı törenle açılışı gerçekleştirilen Demirköprü Barajı, dönemin önemli gazetelerinin tamamında manşet olmuştu. Yeni Asır Gazetesi barajın açılış haberini manşetten vererek "Menderes, Demirköprü Barajını Açtı" başlığıyla duyururken, Hürriyet ve Tercüman gazeteleride haberi manşetlerine taşımıştı.

Demirköprü Barajı'nda bulunan rezervi ile ilgili bilgi veren DSİ İzmir 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, "Demirköprü Barajı'nın maksimum su hacmi 1 milyar 22 milyon m3'dür. Ölü hacmi yani kullanılmaması gereken su oranı 257 milyon metreküptür. Şu an barajımızda 158 milyon metreküp su bulunuyor. Yani aslında ölü hacimden bile su kullanılmış durumda. Ekim ve Kasım aylarındaki yağmurlardan umutluyuz. Ancak meteorolojik veriler yağış miktarındaki azalmalara sürekli dikkat çekiyor. Biz DSİ olarak su kullanımı konusunda vatandaşları sürekli uyarıyoruz. Bu konuda medyanın da vatandaşları sürekli uyarmasını istiyoruz. Tarımsal sulamada da üreticiler artık tarlayı değil bitkiyi sulayıcı tedbirler alsınlar. Modern tarım tekniklerini kullansınlar. Demirköprü Barajı'nın yapılışında 3 ana madde esas alındı. Bunlar tarımsal sulama, taşkın koruma ve elektrik üretimiydi. Ancak artık tarımsal sulamada ciddi sorunlar yaşanabilir" dediler.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 16:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?