4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Demirköprü Barajı yeniden hayat buldu

Küresel ısınma nedeniyle geçtiğimiz yıl sık sık kuraklık haberlerine konu olan Demirköprü Barajı ve Gölmarmara Gölü son yağışlar sonrası yeniden hayat buldu.

1960 ihtilalinden önce dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından açılan ve 50. yılını kuruma noktasında kapatan Demirköprü Barajı'nda su seviyesi yüzde 50 oranına yükseldi.

Ege bölgesinin önemli tesislerinden biri olan Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali eski günlerinde dönüş sinyali verdi. 4 ay önce yüzde 13, son yağışlardan önce yüzde 33 olan tesislerdeki doluluk oranı yağışlar sonrası yüzde 49'a ulaştı. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, barajdaki doluluk oranının yüzde 33'den yüzde 49 seviyelerine, su seviyesinin ise 340 milyon metre küpten 493 milyon metre kübe yükseldiğini ifade ettiler.

Barajdaki su seviyesinin son yılların en yüksek düzeyine çıkması üreticilerin de yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz yıl aşırı kuraklı nedeniyle tarımsal sulamada sıkıntı yaşanırken yağışlar sonrası Salihli ovasında en az 2 yıl sorun yaşanmayacağı kaydedildi. Konu hakkında açıklamada bulunan Salihli Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Mehmet Uygun, “Son yağışlar sonrası üreticilerimiz bereketli bir yıl yaşayacaklar. Suyu tasarruflu bir şekilde kullanırsak bu yıl sıkıntı yaşanmasını beklemiyoruz. Geçtiğimiz yıl şiddetli kuraklık nedeniyle üreticiye 25 gün verebilmiştik. Tarımsal sulamayı bu yıl 100'e güne kadar çıkarabiliriz. Hatta tasarruf yapabilirsek gelecek yılda bu yıl toplanan sudan suyu kullanmaya devam edebiliriz” dedi.

Gölmarmara Gölü'nde de sevindirici gelişmeler yaşandı. Geçtiğimiz yıl doluluk oranı yüzde 10'a kadar düşen göldeki doluluk oranı Gördes Çayı'ndan gelen su ve Ahmetli regülatöründen pompalanan su sayesinde yüzde 28'lere ulaştı. Kuraklık nedeniyle tüm canlıların yok olma riski ile karşı karşıya kaldığı Gölmarmara Gölü'nde rekor yağışlar yüzleri güldürdü. Onlarca köy ve binlerce ekili alanın yararlandığı Gölmarmara Gölü'nde su miktarı 44 milyon metre küpten 90 milyon metre kübe yükseldi. Yetkililer yağışların devam etmesi halinde Gölmarmara Gölü'nün su seviyesi önümüzdeki günlerde 120 milyon metre kübe ulaşacağını belirtti. Tekrar eski canlılığını kazanması beklenen göldeki su, Salihli-Akhisar karayoluna 300 metre mesafeye kadar yaklaştı.

AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, “Gölmarmara Gölü, Gördes Kum Çayı ile Demirköprü Barajı'ndan yapılan takviyelerle dolduruluyor. Ayrıca Ahmetli regülatörünün su pompalama sisteminin devreye girmesi yönünde yetkililerle görüşüp suyun pompalanmasını sağladık. Gölmarama Gölü Ege Bölgesi'nin göz bebeğidir. Biz onun kurutmaya değil yaşatmaya çalışıyoruz. Şuanda gölde 90 milyon m3 su bulunuyor. Belirlenen hedef ise 120 milyon metre küpdür. Demirköprü'de ise su seviyesi 500 milyon metre küp olup 600 milyon metre kübe kadar yükseleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 23:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?