4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Deri imalathanelerini kriz vurdu

KULA'DA 55 DERİ İMALATHANESİ ÜRETİMİ DURDURDU

Kula'da üretiminin yüzde 75'ini ihraç eden deri sektörü, krizle daralan talep ve dalgalanan kurların sıkıntısını yaşıyor. Dericiler sitesinde bulunan 70 fabrikadan 55'i üretimini durdurdu.

Deri işletmecilerinin sıkıntılarını dile getiren deri işletmecisi ve konfeksiyon sahibi iş adamı Alim Er, sektörde morallerin çok bozuk olduğunu ifade etti. Sürekli eleman çıkışlarının yaşandığı dericilik söktöründe imalat maliyetlerinin anormal derecede artmaya devam ettiğine dikkat çeken Er, "Sanayi bölgemizde 3 bin kişi çalışıyordu ama bu rakam yarı yarıya düştü. Bankalar kredi, devlet destek vermiyor. Sektörümüzde büyük sanayicilerin faaliyetlerini durdurma noktasına gelmesi küçük işletmeler için de tehlike oluşturuyor." dedi. Hem Türkiye'de hem de Avrupa'da talep darlığı yaşandığını söyleyen iş adamı Alim Er, "Önceden firmalar fazla mal alıp stoklarlardı fakat şimdi almıyor. Talepte daralma var. Firmanın ne isteyeceğine bağlı olarak, sizin her şeyinizle hazır olmanız lazım. Bzi de gerekli her şeyi hazırlayıp, bekliyoruz" diye konuştu. Çin mallarının da piyasaya girmesiyle deri işletmecilerinin kötü günler yaşadığını belirten Er, "Çinlilerle fiyat bazında rekabet edemiyoruz ama kalite olarak onlardna çok öndeyiz. Talebin ne zaman ortaya çıkacağı belli olmadığından, talep gerçekleştiğinde kim bu talebe hazırsa o malını satabiliyor. Bu anlamda biz onlardan avantajlıyız.

55 İMALATHANE KAPANDI

Kula Dericiler Sitesi'nde mevcut 70 işletmeden 55'tanesinin üretimini durdurduğunu açıklayan Er, "Türkiye'nin deri ihracatının her geçen yıl azaldığına dikkat çekerek, "Çok insan bu sene işini kaybetti ve daha da kaybedecek. Kula'da 70 tane fabrika vardı. Ama şu an 15 - 20 tane kaldı. Böyle devam ederse ne yazık ki daha da azalacak ve her yıl bir öncekini aratacak. Kula'da 2008 yılında aylık 1 milyon 200 bin dolar ihracat yapılırken 2009 yılı başından buyana sadece 150 bin TL'lik ihracat yapabilidik." diye konuştu. Hükümetin sektöre yönelik bir önlem paketi hazırlaması gerektiğini kaydeden iş adamı Alim Er, aksi taktirde 2009 yılında dericilerle birlikte deri konfeksiyoncularının da kapanmayla yüz yüze kalacağını öne sürdü.

KULA'DA 55 DERİ İMALATHANESİ ÜRETİMİ DURDURDU
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2009 Cuma 12:56:00
Güncelleme :9 Ekim 2009 Cuma 14:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?