30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Develi’de ikinci raund

Manisa'nın Develi Köyü’nde yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi için Manisa Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma ve iptal kararı Danıştay’da bozuldu.


Danıştay 6'ıncı Dairesi, Mahalli İdare Çevre Kurulu’nun ‘yapılamaz’ yönündeki raporunun görüş niteliğinde olduğunu belirterek, ÇED raporu olan projenin uygulanabileceğine hükmetti. Develi köylüleri adına tashihi karar için harekete geçen Avukat Şehrazat Mercan ise “Dosyanın iyice incelenmediğini düşünüyoruz. İtiraz ettik, dava ayrı tetkik hakimi tarafından tekrar incelenecek” dedi.


Manisa Merkez'e bağlı Develi Köyü’nde yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi için köylülerin Manisa Bölge İdare Mahkemesi’nde başlattığı mücadele sonunda 27 Ağustos 2007'de ‘yürütmeyi durdurma’ ve ‘projenin iptali’ kararı çıktı. Köylüler, ‘Asteriks’ lakaplı çevreci Oktay Konyar liderliğinde iki yıl sürdürdükleri mücadeleyi kazanmanın sevinciyle kutlama bile yaptı. Ancak, Manisa Belediyesi ve Manisa Valiliği kararın temyizi için Danıştay'a başvurdu. İtirazı değerlendiren Danıştay 6'ncı Dairesi, Mahali İdare Çevre Kurulu’nun ‘Develi Köyün’ne Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılamaz’ yönündeki raporunun sadece bir ‘görüş niteliğinde’ olduğunu ifade ederek, ÇED raporu olan bir projenin engellenemeyeceğine hükmetti, Manisa İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurup, projeyi iptal eden kararını bozdu.


KÖYLÜLER EYLEM YAPACAK


Kararın bozulması haberi köylüleri harekete geçirdi. İki yıl önce olduğu gibi köy meydanında toplanan köylüler, yeni eylem planı için çalışmalara başladı. Katı atık bertaraf tesisinin köylerinde yapılmasını istemeyen köylüler daha önce yaptıkları gibi Türkiye’nin herhangi bir yerinde ani eylemlerle karara tepki göstereceklerini belirtti.


TASHİHİ KARAR TALEBİ


Develi köylülerinin avukatı Şehrazat Mercan, Danıştay’ın iptal kararına ilişkin ‘tashihi karar’ talebinde bulunduklarını söyledi. Katı atık bertaraf tesisinin yapılmaması konusunda bilirkişi raporlarının dikkate alınmadığını öne süren Mercan, “Danıştay'ın kararı elimize ulaştıktan sonra köylüler adına tashihi karar için başvuru yaptık. Dosyanın iyice incelenmediğini düşünüyoruz. Karar tekrar gözden geçirilecek, yeni bir tetkik hakimi dosyayı ele alacak. Danıştay’ın kararından ‘Manisa Belediyesi’nin bölgeye çöp alanı yapacağı’ anlamı çıkartılmamalı. Bu bölge için bilirkişilerin verdiği raporlar var. ÇED raporunun iptal sürecinde alınması gözönünde bulundurulmalı. Ayrıca depolama alanı yapılacak yer köy merkezine 750 metre mesafede. Bu kadar yakın yere depolama alanı yapılamaz. Biz itirazımızı yaptık, gereken incelemenin yapılacağına inanıyoruz. Danıştay’ın bu kararı Kabazlı’da da yapılması düşünülen çöp depolama alanı için yürütülen davada emsal oldu. Kabazlı köylülerinin de aleyhinde karar çıktı. Bu kararı da temyiz ettik. Her iki dosyanın da takipçisi olacağız. Kimse olay bitti sanmasın” diye konuştu.


“DEVELİ KÖYÜ'NDEN VAZGEÇMEYİZ”


Danıştay’dan Develi Köyü'ne katı atık depolama alanı yapılmasına izin çıkması Manisa Belediyesi’ni ise memnun etti. Kararı değerlendiren Belediye Başkanı AKP'li Bülent Kar, “Manisa çöplüğü artık tehlike saçmaya başladı. Bizim amacımız güzel bir tesis yapmaktı, olmadı. Ancak Danıştay’ın verdiği karar bizi yeniden umutlandırdı. Develi Köyü halkının avukatlarının karar doğrultusunda temyize gittiği öğrenildi. Danıştay ÇED raporu olan bir projenin asla engellenemeyeceği yönünde karar verdi. Mahalli Çevre Kurulu’nun kararını ise Danıştay sadece bir tavsiye niteliği taşıdığı ve bu karar neticesinde Manisa İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın olumsuz olduğu yönünde karar aldı. Develi Köyü’nden vazgeçmeyiz. Olayın netlik kazanmasını bekliyoruz. Katı atık depolama tesisinin yapımına bir süre sonra başlanabilir” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 15:00:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?