30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Diş hastaları için zaman önemli

Dişhekimleri Odası Akhisar İl Temsilcisi Gülay Atabay, bekleme süresi olmaksızın özel diş muayenehanelerinden de hizmet alımını sağlayacak yeni yönetmeliklerin acilen çıkarılması gerektiğini söyledi.


İzmir Diş Hekimleri Odası tarafından Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan davada yürütmenin durdurulduğuna dikkat çeken Diş Hekimleri Odası Akhisar İl Temsilcisi Gülay Atabay, “Bu karar üzerine Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu birer tebliğ yayımlayarak yasalara uygun hareket edilmesini istemiştir. Maliye Bakanlığımıza, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza bu hassasiyetlerinden dolayı ayrıca teşekkür ederiz. Basında bu kararın yer almasıyla toplumdan gelen birçok soruyla karşılaştık. Bilindiği gibi ağız ve diş sağlığı hizmetleri genel sağlık hizmetlerinden ayrı tutularak özel sağlık kuruluşlarından alınmamaktadır. Ancak Devletin ağız ve diş sağlığı hizmetlerini verememesi yada hasta yoğunluğundan dolayı dolgular için 30 gün, diğer tedaviler için 45 gün, protez ve kronlar için 90 gün içinde hizmet verememesi durumunda sevk şartıyla özelden ağız ve diş sağlığı hizmeti alınmaktadır. Sevk sisteminde değişen bir şey yoktur. Değişen kısım özelden hizmet satın alındığında kurumun hak sahiplerine yaptığı ödemelerdeki sınırlamalar ortadan kalkmıştır. Örneğin alt ve üst çenede yapılan protez ve kronlarda kişiye kurum tarafından yapılan toplam 300 YTL‘lik sınır ortadan kalkmıştır. Hastalara serbest çalışan diş hekimi tarafından Türk Dişhekimleri birliği Asgari ücret tarifesi üzerinden kesilen faturanın tamamı kurumunca ödenmeye başlamıştır.”dedi.


"HAKLARIMIZI BİLMİYORUZ"
Halkın ağız ve diş sağlığı hizmetleri ile sahip olduğu hakların ne olduğunu bilmediğini iddia eden Gülay Atabay sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastalarımızın dışarı sevk şartlarını ve bundan doğan haklarını bir daha hatırlatmakta yarar vardır. Kişiler Ağız ve Diş Sağlığı hizmetleri için resmi sağlık kurumlarına müracaat ettiklerinde dolgular için 30 gün, protez ve kronlarda 90 gün ve diğer tedavileri için 45 günden fazlaya randevu verilirse özel sağlık kuruluşlarından sevk alarak tedavilerini yaptırma hakları vardır. Bazı sağlık kuruluşlarında ‘telefonla biz sizi çağıracağız’ denilerek 6 ay- 1 yıl bekleyen hastaların olduğu duyumlarını almaktayız. Hastalarımızın bu durum karşısında hak kayıpları bakımından daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Diğer taraftan 5-15 yaşları arasındaki birinci ve ikinci büyük azı dişlerinin tedavileri resmi kurumlara müracaatlarında hemen yapılamıyorsa belli bir gün bekleme şartı aranmaksızın sevklerinin hemen yapılması gerekmektedir. Yüzde 40 özürlülüğü olan vatandaşlarımızın da ağız ve diş sağlığı tedavileri sevk şartı aranmaksızın özel sağlıklardan hizmet alabilmektedirler. Esasında yasal bekleme süreleri içinde olsun yada yasal sürelerinin dışındaki beklemelerde olsun hastalarımız beklemeden dolayı diş kayıpları yaşamaktadır. 30-45 ve 90 gün gibi yasal sürelerin tıbbi hiçbir bilimsel yanı yoktur. Örneğin dişi çürük olan bir hastanın dolgu için 30 gün beklemesi durumunda diş iltihaplanmakta ve çekilerek kaybedilmektedir. Beklemelerden dolayı mağdur olan hastalarımızın haklarını aramada hastaların odamıza müracaatları durumunda Manisa Dişhekimleri Odası her türlü yasal desteği vermeye hazırdır. Yapılması gereken tek şey hasta hakları açısından ve hekim seçme özgürlüğü açısından bu ayıplı ve özürlü yönetmeliğin düzeltilmesi gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve ona bağlı Sosyal Güvenlik Kurumunun ve Maliye Bakanlığımız ile Türk Dişhekimleri Birliğinin bir an önce ortak çalışma yaparak bekleme süreleri olmaksızın özel diş muayenehanelerinden de hizmet alımını sağlayacak yeni yönetmelikler çıkarılmalıdır."dedi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 12:21:09
Güncelleme :31 Ağustos 2008 Pazar 12:31:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?