4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Doktorlardan Afrika'ya yardım eli

Manisa Sağlık ve Eğitim Derneği (SED) organizasyonunda daha önce Nijer'e sağlık hizmeti götüren 18 Türk doktor, bu kez de Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yardım elini uzatıyor. 1 tonluk ilaç ve sağlık malzemesi ile Afrika'ya gidecek olan Türk hekimler 10 günlük çalışma programında 200 ameliyat ve en az bin 500 poliklinik yapmayı planlıyor.

Sağlık konusunda her türlü yardım, destek, işbirliği faaliyetleri, sağlık alanında okuyan öğrencilere burs yardımı, hastanelere cihaz ve malzeme alımı gibi sağlık alanında yardımlarda bulunmak amacıyla 3 yıl önce kurulan SED, ilk kez Nijer'e yaptığı sağlık hizmeti yardımıyla elde ettiği uluslararası yardım tecrübesi bu kez orta Afrika Cumhuriyeti'nde kullanmaya hazırlanıyor.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Sağlık Bakanlığı ve SED'in işbirliğinde gerçekleşen ortak çalışma kapsamında, çoğunluğunu Manisa'daki doktorların oluşturduğu branşlarında uzman doktor, hemşire ve sağlık personelinin bulunduğu 18 kişilik ekip, 13 Mayıs günü Afrika'ya gidiyor. Orada 10 gün süresince üroloji, iç hastalıkları, genel cerrahi, radyoloji, göz hastalıkları, diş, kadın doğum gibi 8 ana branşta Afrikalı hastalara sağlık hizmeti verilmesi planlanıyor.

Uluslararası bu yardımla ilgili SED tarafından Öğretmenevi'nde basın toplantısı düzenlendi. Yemekli basın toplantısına dernek yöneticileri ve 18 kişilik ekip katıldı. Açıklama yapan SED Başkanı Uzman Dr. Ayhan Akçalı, "Orta Afrika Cumhuriyeti'ne kadar uluslararası bir yardım kuruluşu olarak ilk adımımızı atmaktayız. Daha önce de Nijer'e yine buradaki bazı doktor arkadaşlarımızla birlikte gitmiştik. Böyle bir tecrübemiz olmuştu. Şimdi ilk defa kendi başımıza bir organizasyonla orta Afrika Cumhuriyeti'ne sağlık yardımı yapmak üzere bir organizasyon yapıyoruz" dedi.

Ekip koordinatörü Üroloji Uzmanı Dr. Fahrettin Er ise, "8 ana branşı kapsayan, toplam 18 kişiden oluşan, bunların da yüzde 90'ı Manisa'da olan bir ekiple 13 Mayıs Çarşamba sabahı orta Afrika Cumhuriyeti'ne Fransız hava yollarıyla gideceğiz. Beraberimizde yaklaşık 1 tonluk tıbbi malzeme götüreceğiz. İçerisinde yaklaşık 200 kalem ilaç bulunuyor. Orada geçireceğimiz süre boyunca bütün hastalara yetecek kadar ve döndüğümüzde de oradaki meslektaşlarımıza kalacak ilaçlarımızı ecza depoları, eczacılar ve ilaç firmaları bize bağış olarak vermişlerdir. Verilen ilaçların maddi değeri yaklaşık 60 bin TL'dir. Ülkemizin ve sağlık çalışanlarının isimlerini orta Afrika'ya kadar ulaştıracağız. Bu arada en çok ilgi çekecek olan da şudur, orada Pigme kabilesine gideceğiz. Boyları ortalama 90 cm. olan orman içerisinde yaşayan, bulundukları yerde elektrik ve teknoloji olmayan, yolun bir kısmını nehir üzerinde kanolarla geçeceğimiz bir yolculukla Pigme'lere gideceğiz. Orada ameliyat cihazlarımızı çalıştırmak, ultrason
çalıştırmak için kesintisiz güç kaynakları, küçük jeneratörler götürüyoruz. Türk hekimlerinin, Türk sağlık sisteminin ne kadar geliştiğini, ne kadar büyük adımlar attığını bütün Dünya'ya oradan göstermek istiyoruz" diye konuştu.

Dr. Er, orada 150 hastaya büyük ameliyat, 50 hastaya küçük ameliyat ve en az bin 500 poliklinik yapmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 23:59:30
Güncelleme :12 Mayıs 2009 Salı 00:15:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?