4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

DSİ Müdürü, Doruk'ta seminer verdi

Özel Doruk Koleji İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencileri, derslerine paralel olarak Doruk Kolejine gelen Devlet Su İşleri (DSİ) Manisa Şube Müdürü Bilgin Telek' ten su kirliliği ve günümüzde suyun önemini anlatan seminere katıldılar.

DSİ Manisa Şube Müdürü Bilgin Telek, Türkiye'de 120'si doğal, 555'i barajlara ait olmak üzere toplam 675 göl bulunduğunu, ancak Türkiye'nin su kaynaklarını etkili kullanma ve korumakta sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, "Onlarca göl kurudu, tarım alanları kullanılmaz hale geldi, akarsular ise başta sanayi atıkları ve aşırı sulama yüzünden su kaybediyor. Son 30 yıla göre azalan yağışlar da kuraklığı körüklüyor. Meteoroloji'nin kuraklık araştırmasına göre, 2005 yılında 13 il kurak, 10 il çok kurak, 4 ilde çöl haline geldi. Son 30 yılda değişen tablo Türkiye'yi hızla su fakiri ülkeler arasına sokuyor, haritalar yeşilden sarıya dönüyor. Türkiye su zengini bir ülke değildir. Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı bin 500 m3 civarındadır. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) 2030 yılı için nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmüştür. 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı bin m3/yıl civarında olacaktır. “ dedi.

Bilgin Telek' i büyük bir ilgiyle dinleyen Doruklu öğrenciler yağmurun nasıl oluştuğunu, barajların neden bu kadar önemli olduğunu ve barajlardan nasıl yararlanılacağını, suyu gereksiz yere kullanmamaları gerektiğini öğrendiler.

iha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 14:52:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?