8
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

Dünya Çiftçi Kadınlar Günü kutlamaları

Manisa'da 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü ile 16 Ekim Dünya Gıda Günü, Tarım İl Müdürlüğü ve Hamzabeyli Belediyesi işbirliğinde Hamzabeyli Beldesi'nde düzenlenen kadın çiftçilerin katıldığı bir toplantıyla kutlandı. 

Beldedeki düğün salonunda düzenlenen toplantıda Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, bayan çiftçilere 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü ve önemi hakkında bilgiler verdi. Kadın çiftçiler de yaşadıkları sorunları yetkililere iletme fırsatı buldu. 

Etkinlikler hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Gıda Günü'nün bu yılki konusunun gıda güvencesi için tarıma yatırım olduğuna işaret ederek, "Ülkelerin gıdada dışa bağımlılık zincirinden kurtulması ancak tarıma yatırımla, kırsal kalkınma projeleri ile olacaktır. Sağlıklı, güvenilir, besleyici gıdaya erişim her ferdin hakkı olup, bitkisel ve hayvansal ürünler üretiminin artırılması, tarladan sofraya gıda güvenliği tarıma yapılacak yatırımlarla mümkündür. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kaynaklı ve yerel imkânlarla yürütülen kırsal kalkınma projelerimizin de asıl gayesi, Üretici ve tarım işletmelerini bir araya getirmek, tarımda yatırım ortamını sağlayıp geliştirmek, üretilen tarımsal ürünlerde pazarlama ve standartları oluşturabilmektir" dedi. 

Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında yürütülen 2006 yılı çalışmalarını da değerlendiren Çelik, "İlimizde 2006 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı genel bütçesinden 1 adet, kırsal alanda sosyal destek projelerinden 6 adet olmak üzere toplam 7 adet hayvancılık projesi yürütülmektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı genel bütçesinden uygulanmakta olan ortaklar mülkiyetinde 50 aileye 6'şar baş olmak üzere toplam 300 başlık damızlık sığır yetiştiriciliği projesi için 1 milyon 288 bin YTL kredi Sarıgöl İlçesi Bağlıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne tahsis edilerek kullandırılmıştır. 300 adet damızlık sığır kooperatife teslim edilmiştir. Kırsal Kalkınma Yatırım projelerinden ise ortaklar mülkiyetinde 100 aileye 2 şer baş olmak üzere toplam 200 baş süt sığırı projesi ilimizde 6 kooperatifte uygulanmaktadır. Her proje için tahsis edilen ödenek 1 milyon YTL olmak üzere toplam 6 milyon YTL dir. Bu projelere ait 600 adet ahır ve 6 adet işletme binası inşaatları devam etmekte olup yıl içerisinde tamamlanarak ilimize bin 200 adet damızlık gebe düve alımı gerçekleştirilecektir. 

İlimizde uygulanmakta olan 6 proje için şu ana kadar yaklaşık 2 milyon 215 bin YTL kredi kullandırılmıştır. Geriye kalan miktar kredi ise önümüzdeki günlerde kullandırılacaktır. Ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2006 yılı transfer programından 3 tarımsal kalkınma kooperatifimize toplam 90 bin YTL işletme kredisi kullandırılmıştır. 2006 yılında uygulanan kooperatif projeleri tamamlandığında ilimize yaklaşık olarak 7 milyon 378 bin YTL tutarında yatırım yapılmış ve bu yatırımlardan 650 çiftçi ailesi yararlanmış olacaktır" " diye konuştu.
"Kırsal kalkınma faaliyetleri içerisinde önemli bir faktörde kadınlarımızdır" diyen Manisa Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, "İlimizde kırsal alanda kadın emeğinin yoğun olarak kullanıldığı saha tarımdır. Tarlada, üretimde yer alan kadınlarımız bitkisel ve hayvansal üretimi gerçekleştirmenin yanında evinin işlerini yapmakta, ailenin geçimini teminde ve beslenmesinde en büyük görevi üstlenmektedir. 

Çiftçi kadınlarımızın başta tarımsal konularda olmak üzere doğal çevre, hijyen, beslenme, ev ekonomisi gıda muhafazası ve benzeri konularında eğitimlerini yapmaktayız. Bu amaçla bakanlığımızda Krsal Kalkınmada Kadın Daire Başkanlığı kurulmuştur. Gıda üreten veya tüketen herkesin gıda gününü ve çiftçi kadınlarımızın gününü tebrik ederim" diyerek sözlerini tamamladı.
iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2006 Çarşamba 12:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?