7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Dünya Kooperatifçilik Günü kutlanıyor

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik günü dolayısıyla yaklaşık 200 kooperatif başkanı ve yöneticisi Manisa’da biraraya geldi.

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TSKMB) Genel Başkanı ve yeni kurulan Türkiye Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Milli Birlik (Tarım Koop) Genel Başkan Yardımcısı A. Halis Uysal ile Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, kooperatif başkanlarına yönelik, kooperatifçiliğin önemi ve son yasal değişiklikler hakkında bilgiler verdiler.

Tarım İl Müdürlüğü lokalinde gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan Manisa Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, tarım sektöründe üretim faaliyetleri kadar, örgütlenme ve örgütlü çalışmalarının da önem arz ettiğini ifade ederek, "Tarım sektörünün özellikleri itibariyle yapılan faaliyetlerin kooperatifler ve birlikler çatısı altında yürütülmesi dünya ölçeğinde geçerli bir zorunluluktur. Üreticilerin ürünlerini uygun fiyatla pazarlamaları, pazarda rekabet gücü kazanmaları ve ürünün pazarlanıp işlendiği süreçte söz sahibi olmaları örgütlenme ile sağlanabilir" dedi.

Avrupa Birliği’ne (AB) giriş sürecinde bu örgütlenmenin daha bir önem arz ettiğini belirten Çelik, "Önceden olduğu gibi bundan böyle de, üretici örgütlerine Manisa Tarım İl Müdürlüğü olarak her türlü idari ve teknik destek verilecektir" diye konuştu.

TSKMB Genel Başkanı ve Tarım Koop Genel Başkan Yardımcısı A. Halis Uysal ise, dünyada kooperatifçiliğim ilk kuruluşuna değindi. 19 yüzyıl başlangıcında Almanya’da başlayan kooperatifçiliğin Türkiye’de ancak 1936 yılında başladığını kaydeden Uysal, daha sonra kooperatifçiliğin önemini anlatarak, "Avrupa Birliği’ne ayak attığımız şu günlerde AB ülkelerinin ekonomik olarak bugünkü duruma gelmesini kooperatifçiliğe borçlu olduğunu görürüz. Almanya Raiffesien kooperatifçiliğinde 150 yıllık kooperatifçilik mazilerinde bir tane kooperatif ne kapatılmış ne de iflas ettirilmiştir. Aksine daima destek verilmiştir. Bizde ise kooperatifçiliğe son yıllarda önem verilmeye başlamıştır" şeklinde konuştu.

Kooperatifçilik yasası olan 1163 sayılı yasanın yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret eden Uysal, "Şu anda da tarımsal amaçlı tüm kooperatifler biraraya gelerek, AB modelinde olduğu gibi, TARIM KOOP’un yani Türkiye Tarımsal Amaçlı Kooperatifleri Milli Birliği’nin kurulmasıyla da dikey kurumsallaşma da sağlanmış bulunmaktadır" dedi.

Tarım İl Müdürü Ömer Çelik ile TSKMB Genel Başkanı ve Tarım Koop Genel Başkan Yardımcısı A. Halis Uysal daha sonra kooperatif başkanlarının sorunlarını dinledi. Özellikle enerji giderleri ve vergilerle ilgili sıkıntıların dile getirildiği toplantıda, TSKMB Genel Başkanı ve Tarım Koop Genel Başkan Yardımcısı A. Halis Uysal, genel başkanlık olarak merkezde gerekenin yapıldığını söyledi.

Manisa
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 16:39:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?