4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Dünyaya Sarıgöl yaprağı

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinden ABD başta olmak üzere Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç edilen salamura yaprak için özel şirketler bağlardan yaprak alımlarına başladı.

Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık sultaniye üzüm bağlarında üreticiler, ailece veya işçiler ile birlikte taze yaprak topluyor. Özenle kasalara sıralanan yapraklar salamura işletmelerine kilosu ortalama 0.70 Kr'tan satılıyor. Salamura haline getirilen tonlarca yaprak ihracatçı firmalar tarafından başta ABD olmak üzere Avrupa ve Arap ülkelerine gönderiliyor.

Sarıgöl ilçesinde bu yıl 500 ton taze yaprak alımı yapacaklarını açıklayan Ceylanlar Toprak Mahsulleri Tic. Ltd. Şti yetkilisi Mehmet Ceylan, "Sarıgöl'ün üzüm bağlarından toplanan taze yaprakları üreticilerden satın alarak kendimize ait salamura işletmemizde kışlık olarak hazırlıyoruz. Hazırlamış olduğumuz bağ yapraklarını daha sonra ihraçatcı firmalara teslim ediyoruz. İhracatçı firmalar başta Yunanistan olmak üzere Arap ülkelerine, Avrupa’ya ve Amerika'ya bu yaprakları satıyor. Biz, Sarıgöl ve çevresinde Ağustos ayı ortalarına kadar 500 ton taze yaprak alımı yapacağız."dedi.

Toplanan bağ yapraklarının aile ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten üzüm üreticileri ise, "Hem bağlarımızın aralamasın yapıyoruz hem de yaprağını satarak değerlendiriyoruz." dediler.

73 bin dekarlık sultaniye üzüm bağlarındaki taze yaprak alımları için çok sayıda firma çeşitli alım merkezlerinde alımlarını sürdürüyor.

iha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 17:06:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?