5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Duvar yazıları SİT'e takıldı

EVİN DUVARINDAKİ YAZILAR SİT KARARI NEDENİYLE SİLİNEMİYOR

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bir şahıs, evinin duvarlarına yazılan yazıları silemiyor.

Yılmazlar Mahallesinde Yıldız Sokak ile Piyaleoğlu Caddesinin kesiştiği köşede bulunan ve İzmir 2.Bölge Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Koruma (Sit) kapsamına alınan iki katlı evin duvarlarına yazılan yazılar mahalle halkının ve ev sahibinin tepkisini çekiyor. Sit kapsamında olan ve küfürlü sözcüklerin yazılı bulunduğu duvar boyanamıyor. Yaklaşık 90 yıl önce 1920'li yıllarda Nazmi Ata tarafından yaptırılan ve günümüze kadar sağlam mimari yapısıyla dimdik ayakta duran ve

beş yıl önce İzmir 2.Bölge Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından sit kapsamına alınan bina, sahibi Nimet Ata tarafından bina koruma altına alınmadan önce 75 bin TL harcanarak yapısına uygun restore edilmişti.

Güzel mimari görüntüsü ile dikkat çeken binaya kimliği belirsiz şahıslar tarafından küfürlü ve kötü anlamlı yazıların yazılması binanın Sit alanında olması nedeniyle müdahale edilememesi hem ev sahibini hem de yetkilileri zor durumda bırakıyor.

ÇÖZÜM BULUNMALI

Yılmazlar Mahallesi Muhtarı Şener Aydoğmuş yaptığı açıklamada; mahallenin geçmişini günümüze kadar yaşatan ender binalardan biri olan bu binanın duvarlarına böylesine sorumsuz bir davranışla kimliği belirsiz kişiler tarafından sprey boyalarla yazı yazılmasına üzüldüklerini söyledi. Çünkü bu yazılara binanın Sit kapsamında olmasından dolayı müdahale edilemediğini anlatan Aydoğmuş, şöyle konuştu: "Ev sahibi ve belediyemizin müdahale edememesi nedeniyle yazıların görünümü ortadan kaldırılamıyor. Gerekli

makamlara başvurularda evrak yazışmaları nedeniyle yaklaşık 8-9 aylık bir süre geçmiş oluyor. Bu tür görüntülerin önüne geçmek için bu boyaların gelişi güzel herkese satılmasının önlenmesi için gerekli yasal tedbirlerin alınmasını ve binaya sahipleri ile yerel yönetimlerin müdahalesini çabuklaştıracak düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz."

EVİN DUVARINDAKİ YAZILAR SİT KARARI NEDENİYLE SİLİNEMİYOR
EVİN DUVARINDAKİ YAZILAR SİT KARARI NEDENİYLE SİLİNEMİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2010 Perşembe 15:38:01
Güncelleme :4 Mart 2010 Perşembe 23:38:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?