5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Ege Ordu Komutanlığı kaldırılmalı

ESKİ MİLLETVEKİLİ TEVFİK DİKER:

TBMM 19-20. dönem Manisa Milletvekili ve emekli Yarbay Tevfik Diker, NATO'daki tek bağımsız ordu olan Ege Ordu Komutanlığı'nın Türkiye için tehlike kalmadığı gerekçesiyle kaldırılması gerektiğini öne sürdü.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik görüşmelerinin sürdüğünü ve Yunanistan'ın ekonomisi ve silahlı kuvvetleri ile Türkiye için tehdit olmaktan uzak olduğunu söyleyen eski Manisa Milletvekili ve emekli Yarbay Tevfik Diker, "Dolayısıyla Ege Ordusu'nun kuruluş gerekçeleri ortadan kalkmıştır. Ege Ordusu'nun kaldırılması MGK'da görüşülmelidir. Ege Ordusu'nun kaldırılması halinde TSK'nın diğer birimlerindeki ihtiyaçlarına yeni kaynak imkanı sağlanır. AB ve tüm dünyaya barış konusunda samimi olduğumuz anlatılmış

olur. TSK'da personel tasarrufu yapılmak suretiyle bedelli askerliğin önü açılır. Yaşanan ekonomik krizin etkilerini aşmak ve özellikle iş ve aş sorununu çözmek için TSK ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yeni tasarruf alanları mutlaka bulunmalıdır. Etrafımızda Türkiye'ye savaş açacak güçte bir devlet ve ordu yoktur. Bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Örneğin F-35 ve AWACS uçakları alımı gibi milyar dolarlık bazı yatırımları yeniden gözden geçirmeliyiz" dedi.

Kalkınmak için yeni kaynaklara ihtiyaç olduğunu ifade eden Tevfik Diker, "Yeni petrol ve altın rezervleri bulup işletemediğimize göre en iyi kaynak tasarruftur. Buna bir konuyu örnek vererek yanlış nasıl büyüdüğümüzü ve tasarruf alanlarını anlatmak istiyorum. 1984'lı yıllarda Hava Kuvvetleri Tetkik Kurul Başkanlığı Emir Subayı olarak görev yaptım. O tarihlerde Hava Kuvvetleri ile Deniz Kuvvetleri şimdiki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı binasını müşterek kullanıyorlardı. Daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı için yeni yer yapıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı da Karanfil Sokak'ta bir yere taşındı. Daha sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yanında yeni yer yapıldı. 1984'ten sonra Türkiye, havada ve denizde savaşa mı katıldı? Nedir bu büyüme? Ankara-Eskişehir yolu yeni dev kamu binalarından geçilmiyor. Bu yeni binalar devlet hizmetlerine ne kadar kalite kattı? Yazık değil mi kamu kaynaklarına? TSK'nın sosyal tesisler, dinleme kapları, orduevleri, fabrika ve hastane gibi birimlerinde er ve erbaşlar yerine hizmet satın almak suretiyle siviller çalıştırılmalıdır. Bu ve bunlar gibi alınacak önlemlerden elde edilecek kaynaklarla TSK daha güçlü bir güç haline getirilebilir. Ayrıca TSK, diğer devlet kurum ve kuruluşlarına da örnek olur. Gün, tasarruf ve kalkınma günüdür" diye konuştu.

Diker, Ege Ordusu'nun NATO kapsamında olmayan tek ordu olduğunu ve NATO'dan bağımsız olarak 20 Temmuz 1975 tarihinde kurulduğunu, ilk komutanın da Kenan Evren olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2010 Cuma 17:33:00
Güncelleme :23 Nisan 2010 Cuma 18:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?