30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Emekli başçavuşun tarih merakı

Başçavuş görevinden emekli olduktan sonra memleketi Manisa'nın Selendi ilçesinde tarımla uğraşmaya başlayan Nuri Argaç, yıllar süren kültür ve tarih araştırmaları sonucu Selendi'yi tanıtan bir kitap çıkardı.


Selendi'de çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçen 63 yaşındaki Nuri Argaç, yaklaşık 18 yıldır Selendi ilçesi ve çevresinde kültür ve tarih araştırmaları yaptı. Köy köy gezerek ilçenin tarihi belgelerini arşivleyen, yöre halkının kültürel geçmişini arşivleyen Argaç, topladığı tüm bilgileri geçtiğimiz Nisan ayında kaleme alarak Yörük-Ani Selendi Tarihi isimli kitabında topladı. 246 sayfalık kitapta yörüklerin iskanı, Selendi'de yaşayan boy ve zemaatler, destanlar, el dokumacılığı, efeler, zeybekler, kızanlar, ilçenin düşman işgalinden kurtuluşu gibi tarihsel bilgilerin yanı sıra, Selendi türküleri, yörede kullanılan bazı kelimeler, ilçenin tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile yörenin coğrafi konumu gibi çok çeşitli dökümanlar yer alıyor.


5 çocuk babası ve 8 torun sahibi olan Araştırmacı-Yazar Nuri Argaç, kitabıyla ilgili şunları söyledi: "Selendi bu gün kırsal bir kesim, geri kalmış ve zamana ayak uyduramamış. Halbuki belgelere baktığımız zaman Selendi varlık olarak kaynakları çok olan bir yer, bitki örtüsü bakımından hayvancılığa çok müsait. Ama hayvancılık gibi 1894 yılından sonra tarımda kaybolmuştur. Bu kadar geliri olan bir yöre nasıl bu hale gelir diye araştırdım ve bunları kitap olarak çıkarmaya çalıştım. Eğer kitabım ilgi görürse ikinci Selendi kitabımda da köy köy nereden gelmişler, aşiret ve cemaatleri nedir, hangi oğuz boylarındandır, kış günleri hangi masallar anlatılır, bayramlar da gençler nasıl eğlenir? gibi değişik konuları kaleme dökmeye çalışacağım." 

iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 13:39:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?