7
Mayıs
2024
Salı
MANİSA

Emeklilerden hükümete tepki

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Manisa Şube Başkanı Hasan Karaoğlu, 2005 yılında memur maaşlarına öngörülen zammın, memur emeklileriyle işçi emeklileri arasındaki maaş farkını daha da açarak ücret adaletsizliği oluşturmaya devam edeceğini ifade etti. Karaoğlu, önümüzdeki yılın işçi emeklileri için kayıp bir yıl olacağını vurguladı.

Başkan Vekili Mehmet Akkoyun, Genel Sekreter Tahsin Balkan, Mali Sekreter Mehmet Özey ve Eğitim Sekreteri Selim çağlar ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Manisa Şube Başkanı Hasan Karaoğlu, "2005 yılı başında memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 8.4 ile yüzde 12.5 arasında değişen oranlarda zam yapılması öngörülüyor. Bu artışlar işçi ve memur emeklileri arasındaki farkın daha da açılmasına neden olacak. İşçi emeklilerine, sosyal güvenliğe ayrılan paylardan 2005 yılında 6’şar aylık olmak üzere yüzde 5’er oranında zam yapılacak. Ücret adaletsizliği daha da büyüyecek. Bu rakamlara göre, en düşük işçi emeklisi ve memur emeklisi arasındaki fark Aralık 2004 itibariyle memur emeklileri lehine 143 milyon iken, Ocak 2005’de 155 milyon, Temmuz 2005 de ise 169 milyon liraya yükselecektir. İşçi emeklilerine Ocak ayından itibaren ödenecek olan en düşük aylık miktar 420 milyon, en yüksek 752 milyon seviyesinde olacaktır. Ancak hükümet tarafından açıklanan en düşük memur emekli aylığı ise 7 ve 9. kademeden emekli bir hizmetli için 576 milyon liradır. Bu durum, taban aylıklarında yaşanan adaletsizliğin Ocak ayından itibaren daha da artması ve işçi emeklileri aleyhine ek bir kaybın oluşması anlamına gelmekte ve Temmuz ayında farkın daha da açılacağı demektir" diye konuşu.

Hükümetten işçi ile memur emeklileri arasındaki maaş farklarının kaldırılmasını isteyen Karaoğlu, "Sefalet ücretlerine dönen aylıklarımızı almak için banka kuyruklarında can vermek cabası. İktidar yaşanan adaletsizliği ortadan kaldırmak için ne bekliyor? Emekli, dul, yetim aylıkları alanlar sefalet içinde bırakıldı ve sürünmeye mahkum edildi. Bayram öncesi hükümetten bir müjdeli haber bekliyoruz" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 11:17:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?