25
Nisan
2024
Perşembe
MANİSA

Erkenci üzüm hasadı başladı

Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, "erkenci üzüm hasadı"na başlandığını, Ağustos ayı ortalarında ise Sultaniye üzümün hasat edileceğini söyledi.

Ünal, AA Muhabirine açıklamada, bin 247 değişik üzüm çeşidinin, erkenci, orta mevsim ve geçici olarak değişik dönemlerde hasadının gerçekleştiğini bildirdi. Erkenci olarak tabir edilen üzüm çeşidinin hasadına Temmuz ayı ortalarında başlandığını ifade eden Ünal, erkenci olarak toplanan Trakya İlkeren, Yalova İncisi, Kardinal gibi üzüm çeşitlerinin hal satış fiyatlarının 0,8 ile 1,5 lira arasında değiştiğini, pazardaki satış fiyatının ise 2,5 liraya ulaştığını belirtti.

Manisa'da ağırlıklı olarak yetiştirilen sultaniye çekirdeksiz üzümün olgunluk zamanının Ramazan bayramı sonrasına denk geleceğini belirten Ünal, Ağustos ayı ortalarında bu ürünün hasadının başlayacağını vurguladı.

Manisa'da bu yıl karşılaşılan doğal afetlerden dolayı üzüm bağlarının zarar gördüğünü hatırlatan Ünal, bu nedenle verim düşüklüğünün yaşanacağını belirterek, "Bölgede doğal afetin yanı sıra geçtiğimiz yılın iklim ekolojik sebeplerinden dolayı da verim düşüklüğü var. Şu an rekolte tespit çalışmalarımız halen devam ediyor. Net bir rakam olmasa da önceki yıllara göre daha düşük bir verim yaşayacağız" dedi.

Ünal, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu'nun merkezde 450 dönüm, Alaşehir Yeşilyurt beldesinde de 380 dönümlük arazi üzerinde milli kollesiyondaki bin 247 çeşit üzüm ile yeni çeşit üzüm çalışmalarının yapıldığını belirtti. Akay, "Merkezimizde 13 bin çeşit yeni üzüm adayımız var. Bunların içerisinden ön seçimler sonucunda 102 tanesini seçip geniş parsellere aktardık. Takibini sürdürüyoruz" diye konuştu. 

iha
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2013 Perşembe 18:30:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?