30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Fay hattı değil, yeraltı suları çekilmiş

Manisa'nın Yeniköy ve Karaağaçlı Beldeleri'nden, tarlalarda ve asfaltlarda meydana gelen göçüklerle, binalardaki çatlakların fay hattından değil, yeraltı sularının çekilmesinden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Merkeze'e bağlı Yeniköy Beldesi'nden geçen İzmir- İstanbul Karayolu'nda, son iki haftadır fay hattından kaynaklandığı sanılan çökmeler meydana geldi. Her gün binlerce aracın geçtiği yoldaki çökme, kazalara davetiye çıkarırken, yakındaki Karaağaçlı Beldesi'nde de bazı evlerin duvarları çatladı, tarlalarda bir metreyi bulan göçükler meydana geldi.

Yeniköy Belediye Başkanı Halim Akan, konuyla ilgili, 12 yıl önce bölgede meydana gelen deprem sonrasında yolda çökme yaşandığını, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından 3- 4 defa onarılan ve doldurulan yoldaki çökmenin son 10 günde gözle görülür şekilde fazlalaştığını açıklamıştı. Göçük ve çatlaklar, köylülerde, korkuya neden olmuştu.

Bunun üzerine Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Sarıgöl İlçesi'nde deprem incelemeleri yapan Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı görevlilerini bölgeye davet etti. Sarıgöl'deki çalışmalarını yarıda keserek bölgeye gelen Deprem Uzmanı Jeoloji Mühendisi Ramazan Demirtaş ile Manisa Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ekipleri, Yeniköy ve Karağaçlı'da çeşitli noktalarda dozerlerle kazı çalışması yaptılar. Ramazan Demirtaş ilk yaptıkları belirlemelerde, çatlak ve göçüklerin fay hattından kaynaklanmadığın belirterek, şunları söyledi:

“Bölgede uzun zamandır deprem olmamış. Fay hatları depremden sonra ortaya çıkar. Burada yaptığımız araştırmada yeraltı suları oldukça diplere gitmiş. Bölgede, su alabilmek için sondaj kuyuları sürekli derine indirilmiş. Böyle olunca da yer altında boş kalan katmanlarda oynama olmuş. Buradaki hareket bundan kaynaklanıyor. Fay hattı değil.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2008 Cuma 12:23:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?