30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Gölmarmara bataklık oluyor

Ege bölgesinin can damarlarından biri olan Manisa'nın Salihli ilçesi yakınlarındaki Gölmarmara Gölü'nde, kuraklık nedeniyle su seviyesinin 4 metreden 80 cm'e kadar düşmesi bölgede endişye neden oldu.


Gerek sulamada gerekse balıkçılıkta bölge halkı için büyük önem taşıyan Gölmarmara Gölü, kuraklık nedeniyle 2. kez kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 1 ilçe ve 7 köyün geçimini sağlayan Gölmarmara Gölü'nün kurumaya yüz tutması geçimini bu gölden sağlayan vatandaşları kara kara düşündürmeye başladı. Yaklaşık 80 bin dönüm alanı kapsayan gölde suyun 30 bin dönüme kadar çekildiği belirtildi.


Konu hakkında açıklamada bulunan Tekelioğlu Köyü Muhtarı Ali Şener, “Göl, 1993 yılındaki gibi yine büyük bir kuraklık nedeniyle 2. kez kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Şuanda 80 cm. derinliğinde su kaldı. Canlı varlıklar birer birer ölmeye başladı. Doğanın dengesi bozuldu, gölümüz çöle dönmeye başladı. Yetkililerin bu duruma acil çözüm getirmelerini bekliyoruz. Çünkü bu göl sayesinde Gölmarmara ilçesi başta olmak üzere yine bu ilçeye bağlı Hacıveliler, Kılcanlar köyü, Salihli'nin Tekelioğlu, Yeniköy, Kemer Damları ve Pazarköy'leri can buluyor” dedi.


Edinilen bilgiye göre, kapalı bir havza içinde bulunan ve başta Gördes Çayı olmak üzere, küçük dereler ve yer altı suyu ile beslenen Gölmarmara Gölü hafif tuzlu bir göl iken, 1932-1953 yılları arasında yapılan çalışmalarla bir rezervuara dönüştürülmüştü. Gölün ortalama derinliği yıllar önce 3-4 metre arasında değişirken, maksimum dolum kapasitesine sadece 1960'larda ulaşılmıştı. 1993 yazında ise çok büyük bir bölümü kurumuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 17:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?