30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Gölmarmara da kuruyor

Manisa'nın Gölmarmara ile Salihli ilçe sınırlarındaki Gölmarmara Gölü'nde, küresel ısınmanın etkisiyle su seviyesi hızla düşüyor.


80 bin dönüm alanı kapsayan gölün suyu, kuraklığın etkisi ve sulamada kullanılması nedeniyle 30 bin dönümlük alana kadar geriledi. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine göldeki suyun buharlaşması da eklenince göldeki geri çekilme hız kazandı. Bir ay içerisinde göldeki su kıyıdan yaklaşık 1 metre daha çekildi. Kuruyan göl alanının bataklığa dönüşmesi nedeniyle şimdi çevreye kötü kokular yayılmaya başladı. Bataklığa dönüşen göl, başta Tekelioğlu köyü olmak üzere etrafında bulunan yerleşim alanlarına yaydığı kötü kokular nedeniyle çevre halkını rahatsız ediyor. Su seviyesinin düşmeye devam ettiği Gölmarmara Gölü'nün ortasında adacıklar oluşmaya başladı. Su seviyesinin düşmesi gölden beslenen kuşları da olumsuz etkiledi.


Yok olmaya yüz tutan gölün koruma altına alınması gerektiğini belirten Tekelioğlu Köyü Muhtarı Ali Şener, "Gölden bugün itibarıyla sulama dahi yapılmaması gerekir. Ahmetli Regülatörü'nden besleme kanalına su verilerek göle su pompalanmalıdır. Aksi halde göl her geçen gün kuruyarak önce bataklığa dönüşür, ardından da çevreyi sağlık yönünden tehdit etmeye başlar" dedi.


1979 yılında gölden günde 10 ton balık tutulabildiğini ifade eden Şener, "Sınırlı Sorumlu Gölmarmara Çevre Su Ürünleri Balıkçılık Kooperatifi'ne kayıtlı üyelerimiz ve bu üyelerimizin bakmakla yükümlü oldukları ailelerini de göz önüne alırsak bu gölden 10 bin kişi geçimini sağlıyordu. Bir zamanlar günlük 10 ton balığın tutulduğu bu gölden şimdi günde 10 kilo balık çıkarabilmek bile mucize" diye konuştu.

"İSRAİL SÖYLENTİSİ TAMAMEN YALAN"
Gölün kuruması nedeniyle zor günler geçirdiklerini kaydeden Şener, bunun üzerine bir de göl alanının 49 yıllığına İsraillilere kiralandığı yönünde çıkan söylentilerle morallerinin bozulduğunu belirterek, "Konuyla ilgili AK Parti Manisa milletvekillerini arayarak gölün İsraillilere kiralanıp kiralanmadığını sorduk. Bu söylentilerin de tamamen asılsız olduğu ortaya çıktı. Bu tür söylentiler yöre halkının moralini daha da bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Milletvekillerimiz bize bu doğal gölün yaşatılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi" dedi.


Sınırlı Sorumlu Gölmarmara Çevre Su Ürünleri Balıkçılık Kooperatifi üyelerinden Ali Er Efe, Mahmut Pekkara, Mustafa Akgöl, Kemal Şener ve Ramazan Aydoğan ise, "Göl bizim geçim kaynağımızdı. Suyun her geçen gün geri çekilmesi bizleri üzmektedir. Biz karnımızı yıllarca bu gölden doyurduk. Şimdi gözlerimizin önünden kayıp gidiyor. Yetkililerin buna acil çözüm bulmalarını istiyoruz çünkü bataklığa dönen göl çevre köylere de kötü kokular saçmaya başladı. Eğer gerekli önlemler alınmazsa çok kısa sürede sağlık sorunları ile de karşılaşabiliriz" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 16:27:54
Güncelleme :2 Ağustos 2008 Cumartesi 16:36:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?