5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Grip aşısının tam zamanı

GRİP AŞISI İÇİN TAM ZAMANI

Özellikle son bahar, kış ve ilkbahar aylarında etkisini gösteren gribe karşı aşı olunması gerektiğini öneren Manisa Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (MOSB-MED) İş yeri Hekimi Tahir Pirinççi, bazı kişilerde ölümcül olabilen gripten korunmanın tek yolunun aşı olduğuna dikkat çekti. Pirinççi, Ekim ayının grip aşısı için en uygun zaman olduğunu kaydetti.

Havaların soğuması ile birlikte ortaya çıkan grip, alt ve üst solunum yollarını tutarak, genellikle ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle etkisini göstermeye başladı. Gribin hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla, virüs bulaşmış ellerle temas sonrasında kolaylıkla bulaştığını belirten MOSB-MED İş yeri Hekimi Tahir Pirinççi, özellikle kış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini ifade etti. Geçmişte çeşitli yollarla savaşılmasına rağmen gribin henüz tam anlamıyla tedavi edilemediğine dikkat çeken Pirinççi, gripten korunma yollarının başında ve en etkili yöntem olarak aşılanmanın geldiğini söyledi. Aşının yararlı olabilmesi için salgın başlamadan önce yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Pirinççi, “Grip; yüksek ateş, öksürük, yaygın kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerle özellikle bu aylarda kendini gösteriyor. Antibiyotikler faydalı olmuyor. Gripten korunmak için en etkili yöntem aşı yaptırmak. Ancak grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerekiyor. Ekim ayı grip aşısı için en uygun zaman. Biz MOSB-MED olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde ki (OSB) fabrikalarda çalışan işçilerimize grip aşısı yapmaya başladık. Bu ay içinde tüm aşılarımız tamamlanacak. Bilindiği gibi grip daha çok kapalı ve kalabalık ortamlarda bulaşıyor ve hızla yayılıyor. Biz de iş yeri hekimi olarak bunun takibini yaparak işçilerimizin grip aşılarını her yıl Ekim ayı içerisinde gerek işyerlerinde, gerekse organizedeki ortak sağlık birimimizde yapıyoruz. Grip aşısının etkisi aşağı yukarı 2-3 haftalık bir süreden sonra ortaya çıkıyor. Kişiler aşı yaptırarak yıl boyunca korunmuş oluyorlar. Ancak gribe neden olan virüsler her yıl değiştiği için her yıl yeniden aşı yaptırmak gerekiyor” diye konuştu.

GRİP SANILDIĞI KADAR MASUM DEĞİL

Genel olarak 65 yaş ve üstündeki yaşlılar, 6 aydan büyük bebekler, çocuklar, ilk 3 ayından sonra hamilelerin aşı olmasını önererek, gribin sanıldığı kadar masum bir hastalık olmadığını belirten Dr. Pirinççi, ''Halk arasında nezle, soğuk algınlığı gibi her türden viral solunum yolu enfeksiyonuna grip denilmektedir. Bu nedenle grip denilince, genellikle ayakta atlatılan hafif seyirli bir hastalık akla gelmektedir. Grip yüksek ateş, vücutta kırgınlık ve yaygın kas ağrıları, boğaz ağrısı, öksürük gibi ağır belirtilerle seyreden, kişiyi yatağa düşüren, iş ve okul günü kayıplarına yol açan, çevredekilere çok kolay bulaşan, risk grubundakilerde ölümcül seyreden bir hastalıktır” dedi.

GRİP AŞISI KİMLERE YAPILMALIDIR?

MOSB-MED İş yeri Hekimi Tahir Pirinççi, grip aşısı yaptırabilecekleri risk gruplarına göre sıralayarak; 65 yaşından büyüklerin, astım ve diğer kronik solunum sistemi hastalığı olanların, uzun süreli aspirin tedavisi alan bebek ve çocukların, İmmünosupresif tedavisi olanların, AIDS olanların aşı yaptırmalarını önerdi. Pirinççi, “Yüksek riskli kişilere grip hastalığını taşıyacak ya da bulaştıracaklara da aşı yapılmasını öneriyoruz. Bunlar da sağlık personeli, kronik hastalık bakım üniteleri veya yaşlı bakım evlerinde çalışanlar ile evinde yüksek riskli kişi olanlar şeklinde sıralanabilir. Ayrıca sıkça yurt dışı seyahatlerde bulunanlar, sporcular grip aşısı yaptırarak gripten korunabilir. Bunlar risk grubu yüksek olanlar. Ancak grip aşısı, 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk 3 ayı içerisindeki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan kişiler dışında herkese yapılabilir” dedi.

GRİP AŞISI İÇİN TAM ZAMANI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 16:10:05
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 16:29:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?