5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Hal müdürleri Alaşehir'de toplandı

HAL MÜDÜRLERİ ALAŞEHİR'DE TOPLANDI

Manisa merkez ve ilçelerinde görevli hal müdürleri, yeni Hal Yasası'nı değerlendirmek üzere Alaşehir ilçesinde bir araya geldiler.

Alaşehir Belediyesi'nde düzenlenen toplantıya Manisa Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Hal Hakem Kurulu Başkanı Mehmet Önal başkanlık etti. Önal, "5957 sayılı Hal Kanunu 11 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girecek. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar belediyeler hal binalarını hazır hale getireceklerdir. 5957 sayılı sebzeler meyveler ile arz ve talep derinliği bulunan diğer mamullerin ticaretinin düzenlenmesi hakkındaki kanun 11 Mart 2010 tarihinde çıktı. Ancak belediyelerin hazırlıklarını tamamlayabilmeleri için bir yıl süre verildi. Yeni yasa ile mücavir alan sınırlaması kalktı. Bakanlık belediyelerin sorumlu olacağı alanları belirleyecek. Her belediye sorumlu olduğu alanı kontrol edecek. Halen Türkiye’de 196 hal bulunuyor. Bir yıl içerisinde eksiği olan haller eksiklerini tamamlayacak, yeni kurulmasını isteyen belediyeler binalarını tamamlayacaklar." dedi.

Yeni Hal Yasası'nın uygulamaya konulmasıyla üreticiden tüketiciye kadar olan zincirin tamamen kontrol altına alınacağını belirten Başkanı Mehmet Önal, "Ürün üreticiden alındıktan sonra mutlaka hal binasına uğrayacak. Ürünü kim aldı, ürün nereye gitti, hangi tüketiciye ulaştı? Teker teker izlenecek. Ayrıca hileli ürün satışı, ürünü alanların kimlik ve adresleri belirlendiği için halk arasında dolandırıcılık olarak tabir edilen ürünün parasını alamama gibi durumlar yaşanmayacaktır. Bunun yanında belediyelere düzenli bir gelir kaynağı da sağlayacaktır. Her ne kadar yasa bir yıl sonra yürürlüğe girecek olsa da bizler özellikle lokantalara satılan kontrolsüz sebze, meyve gibi gıda maddelerini, çarşılarda kontrolsüz satılan gıda maddelerini mutlaka kontrol altına alalım. Çünkü kontrolsüz ürün satarak hem haksız rekabet yapan hem de ürünlerin sağlıklı olup olmadığını bilmeden tüketen tüketicilerimizi korumak için bunları sürekli kontrol etmemiz gerekir." diye konuştu.

Hal müdürleri toplantı sonrası Alaşehir’de bulunan bazı üzüm işletmelerinde ve tıbbi tahlil laboratuarlarında incelemelerde bulundular.

HAL MÜDÜRLERİ ALAŞEHİR'DE TOPLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2010 Pazartesi 14:51:03
Güncelleme :27 Nisan 2010 Salı 01:02:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?