4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Hal Yasası çıksın talebi

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, üzüm üreticilerini dolandırıcılardan korumak amacıyla Kaymakam Musa Uslan başkanlığında bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kaymakamlık makamında yapılan toplantıya emniyet ve jandarma yetkilileri, Alaşehir'de şubesi bulunan banka müdürleri, hal müdürü Mehmet Ata, Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür katıldı. Toplantıda, özellikle üzüm sezonunda üretilerin üzümlerini satın alarak kayıplara karışan ve üreticileri mağdur eden dolandırıcılara karşı tedbirler görüşüldü, üreticiler uyarıldı.

Kaymakam Musa Uslan, özellikle üzüm sezonunda, dolandırıcı veya halk arasında 'tokatçı' olarak tabir edilen kişilerden üreticiyi korumanın yollarını tartıştıklarını belirterek "Üreticilerimizin emeklerinin karşılığını kaptırmamak için neler yapılabileceğini ilgili kurumlarla görüşerek çare bulmaya çalıştık" dedi.

Üreticilerin, ürün sattıkları kişileri mutlaka araştırması, tereddütleri halinde ilgili güvenlik kurumuna, bağlı bulundukları odaya bilgi vermeleri ve alıcı hakkında bu kurumlardan bilgi almaları gerektiğini anlatan Uslan, sözlerine şöyle devam etti: "Alıcının müstahsil makbuzu, herhangi bir halde kayıtlı olup olmadığının araştırılması, mümkün olduğu kadar peşin satış yapmaları, çek alacaklarsa çeki almadan ilgili bankadan soruşturma yapmaları gerekiyor." Kaymakam Uslan, üreticilerin korunması amacıyla benzer toplantı ve görüşmelerin devam edeceğini bildirdi.

2008 YILINDA 15 MİLYON TL DOLANDIRILDILAR

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, 2008 yılı ürün sezonunda Alaşehir ve çevresindeki üzümcülerin yaklaşık 15 milyon lira dolandırıldığını açıkladı. Ekonomik kriz yüzünden perişan olan üreticilere geçen yıl bir darbe de tokatçı ve dolandırıcı olarak tabir edilen üzüm alıcılarından geldiğini belirten Türk, şöyle konuştu: "2008 Mayıs ayından Aralık ayı sonu itibariyle birçok üzüm üreticisi sattıkları ürünün parasını alamayarak perişan oldu. Üreticiler bankalardan aldıkları kredi borçlarını ödeyemedi, evlerine, traktörlerine, arazilerine haciz geldi. Üreticilerin dolandırılmasını önlemenin tek yolu sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesi ve toptancı halleri hakkında kanunun çıkmasıdır."

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk ise Hal Yasası'nın mutlaka çıkması gerektiğini söyledi. Bu yasa çıktığı zaman üzüm alıcısının mutlaka hale bildirim yapmak zorunda kalacağını anlatan Türk, şöyle konuştu: "Böylece alıcıdan istenen müstahsil belgesi, bağlı olduğu vergi dairesi gibi belgelerle adresi tesbit edilebilecek. Dolandırılma ortadan kalkacaktır. Aksi takdirde piyasada birçok korsan alıcı, hatta sahte belge kullananlar bile olacaktır. Hal Yasası çıkarılırsa üretici, alıcı hepsi kayıt altına alınabilecektir."

Üreticilerin her yıl dolandırılma korkusuyla üretim yapmakta olduğuna dikkat çeken Türk, sözlerine şöyle devam etti: "Bölgemizde iklim gereği üreticilerimiz, 11 ayda yetiştirdiği ürünleri yaz sezonunda hasat yapar. Bu ürünleriyle de bir yıl boyunca yaptıkları harcamaları, borçlarını öderler. Yaptıkları hasatı da tokatçılara kaptırınca borçlarını ödeyemez, alacağını alamaz, yatırımını yapamaz, düğününü yapamaz, çaresiz kalır, perişan olur. Ülkemiz zaten bir ekonomik kriz yaşamaktadır. Bir de tokatçılar tarafından üreticinin dolandırılmasını istemiyoruz."

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 16:42:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?