30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Hayatı bir ipe bağlı

Seyyar cam temizleyiciliği yapan Mesut Yıldız(32) isimli işçi metrelerce yükseklikteki binaların camlarını ipe asılı silerken görenleri hayrete düşürüyor.


150 YTL için yüksek binaların camlarını ipe aslı olarak silen Mesut Yıldız en riskli mesleklerden birisini icra ediyor. Uşak'ta yaşayan, gelen talepler üzerine çevre illere de iş için giden Mesut Yıldız'ın bu haftaki durağı Manisa'nın Turgutlu ilçesi oldu. Cumhuriyet Mahallesi Şehit Ahmet Yağız Sokak üzerinde bulunan yaklaşık 20 metrelik bir apartmanın camlarını iplerin yardımı ile sarkarak silen Yıldız, caddeden geçen vatandaşların yüreklerini ağzına getirdi. Yaklaşık 5 yıldan bu yana cam silerek
ailesini geçindiren evli ve üç çocuk babası Yıldız'ın ekmek parası için hayatını büyük riske atması paranın ne kadar zor şartlar altında kazanıldığını gözler önüne serdi. Camın metrekaresini yaklaşık 60 kuruşa silen Yıldız, 5-6 katlı bir binayı ortalama 150 YTL'ye pırıl pırıl yapıyor.

AKUT EĞİTİMİ ALDI
Mesleğinde daha fazla ilerleyebilmek için kendini geliştiren Mesut Yıldız, İzmir Sivil Savunma Müdürlüğü'nde 45 gün Arama Kurtarma Derneği (AKUT) üyeleriyle birlikte eğitim aldı. Yaptığı işin zorluğunu anlatan Yıldız, "5 yıldan bu yana ailemin geçimini sağlamak için ev ve iş yerlerinin dış ve iç cephelerindeki camlarını siliyorum. Özellikle yüksek apartmanların dış cephe camlarını silmek için çok zorlanıyordum ve sepetli bir araç çağırmak zorunda kalıyordum. Ancak İzmir'de açılan Akut kursunu
tamamladıktan sonra kendime güven geldi ve ipler yardımı ile en yüksekte bulunan camları bile aşağı sarkıp rahatlıkla silebiliyorum. AKUT eğitimi sonunda antrenman amacıyla üst geçitlerden sarktım. Bir keresinde polisler intihar edeceğimi düşünerek beni karakola götürdüler, derdimi zor anlattım. İşimi çok seviyorum. Bu teknik ile gökdelenlerin bile camını silebilirim. Kendime güvenim tam. Tabi ki işimin zorlukları ve riski var. Sonuçta hayatım bir ipe bağlı, yapacak bir şey yok. Ekmek parası kazanmak ve çocuklarımın eğitimini sağlamak zorundayım" diye konuştu.


Camlarını sildiren bina sahibi Ayhan Güneş ise, "Normal şartlarda bu binanın camlarını bin YTL'den aşağı sildiremem. İzmir'den ekip çağırmam gerekiyor. Ancak Mesut arkadaşımız camları 150 YTL'ye siliyor. Bence bu paranın çok daha fazlasını hak ediyor. İlk olarak camı iple sarkarak sileceğini duyduğumda endişelendim ancak arkadaşımızın rahat tavırları beni de rahatlattı. Kendisini cesaretinden dolayı tebrik ediyorum" dedi.


Cam silmek için çengel ve paraşüt ipi kullanan Yıldız'ın görüntüsü profesyonel dağcıları aratmıyor.

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 16:21:34
Güncelleme :1 Kasım 2008 Cumartesi 18:07:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?