4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Haydi hanımlar aşıya

Manisa’nın Salihli ilçesinde Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan 18 - 35 yaş arası kadınlara kızamıkçık aşı kampanyası devam ediyor.

Aşı kampanyası çerçevesinde Salihli Toplum Sağlığı Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar birimi Dr. Ülkü Yıldırım önderliğindeki ekibin amacının aşı yapılma oranının yüzdesini arttırmak olduğu belirtildi.

Kampanya hakkında bilgi veren Salihli Toplum Sağlığı Merkezi Baştabibi Hatice Kocakaya, kızamıkçık hastalığının, hamilelik sırasında geçirildiğinde, düşük, fetal ölüm veya konjenital anomalilere sebep neden olduğunu söyledi.

Kocakaya, Temmuz ve Ağustos aylarında 18 - 35 yaş arası kadınlara ücretsiz olarak tek doz kızamıkçık aşısı uygulanacağını kaydetti. Kızamıkçık hastalığının genellikle hafif geçirilen, döküntü, hafif ateş, ense arkası ve kulak arkası lenf bezlerinde şişme ve hassasiyet ile seyreden bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu ifade eden Kocakaya, "Döküntü yüzde başlar, 24 saatte tüm vücudu kaplar, ortalama 3 gün sürer. Lenf bezi şişliği 5 8 gün devam eder. Rubella virüsünün neden olduğu bu hastalık genellikle kış aylarında veya ilkbaharda ortaya çıkar. Öksürük, hapşırma veya konuşma gibi yakın temas yoluyla yayılır ve hemen bütün hastalar, hızla ve tam olarak iyileşir. Kızamıkçık erişkin yaşlarda da görülebilir. Kızamıkçık hamilelik sırasında geçirilirse düşük, fetal ölüm veya konjenital anomalilere sebep olabilir" dedi.

Kocakaya, bebeklerini kızamıkçığa bağlı doğumsal anomalilerden korumak için 18 35 yaş arası tüm kadınların aile hekimlerine veya en yakın aile sağlığı merkezine başvurarak kızamıkçık aşılarını olmalarını istedi.

Kampanya çerçevesinde başta Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü, İlçe Tarım, Sosyal Yardımlaşma Vakfı olmak üzere kamu kurum kuruluşları, fabrikalarda ve işyerlerinde çalışan bayanları kapsıyor.

iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 12:24:18
Güncelleme :25 Temmuz 2009 Cumartesi 12:41:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?