5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Hırsızı yakalattım ceza aldım!

MANİSA ZİRAAT ODASINDA YOLSUZLUK

Manisa Ziraat Odası'nda, mali gelir kaybından dolayı 2008 yılı başında açılan dava sonuçlandı. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararla zimmetine para geçirdiği iddia edilen Odanın Muhasebe yetkilisi F.D.'ye, yardım suçundan eşi R.D.'ye ve denetim eksikliği nedeniyle 23 yıllık Oda Başkanı Nuri Sorman ile muhasip üyeye ceza verildi.

2008 yılında gelirlerinde eksiklik olduğu fark edilen Manisa Ziraat Odası'nda müfettişlerin yaptığı inceleme sonunda ağır ceza mahkemesinde açılan dava sonuçlandı. Dava sonucu hakkında bilgi veren Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman şöyle konuştu: "Ziraat Odası Muhasebe Yetkilisi F.D. hakkında zimmet suçundan 9 yıl veya üstü, F.D.'nin eşi R.D. hakkında da yardım etmek suçundan 4 ya da 4,5 yıl kadar, oda başkanı; yani benim için ve yönetim kurulu muhasip üyesi hakkında ise denetim eksikliği yüzünden 2 yıl 1'er ay ceza istendi."

HEM HIRSIZI YAKALATTIM HEM DE CEZA ALDIM

Karar için temyize gideceklerini belirten Sorman, adaletin yerini bulacağına inandıklarını ifade etti. Vicdanen huzurlu olduklarını görevini yaptıklarını belirten Sorman, sözlerine şöyle devam etti: "2008 yılında yönetim kurulu başkanı olarak odamızın hesaplarını kontrol etmek üzere bilgisayar firmasını denetim için çağırmıştık. Bu denetim sonucunda bilgisayar firması bize odada hesaplarda oynandığını söylemişti. Biz de yönetim kurulu ve meclis kararı olağanüstü toplantıda karar alarak birliğimizden müfettiş istemiştik. Bu müfettişin yapmış olduğu incelemeler neticesinde konu adli makamlara intikal ettirilmiştir. Bugünde bu karar sonuçlanmıştır. 23 senedir hem Manisa camiası hem çiftçi camiası tüm kamuoyu bizim ne karakterde insan olduğumuzu gayet iyi bilmektedir. Bu kararlar neticesinde bunlar böyle sürdüğü takdirde Türkiye'de sivil toplum örgütlerinde yönetici bulmak zorlanacaktır. Hem hırsızı yakalatacaksınız hem ceza alacaksınız. Bu şartlar altında Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinde yönetici bulmak zorlaşır. Biz vicdanen huzurluyuz, rahatız. Görevimizi yaptığımıza inanıyoruz. Şayet görevimizi yapmasaydık, olayı ört bas ederdik. Meydana da çıkarmazdık. Ama adaletin yerini bulacağına inancımız tam. Yargıtay da yapacağımız temyiz işleminden sonra inşallah aklanacağız."

Mali gelirlerde eksiklik olduğunu fark ettikten sonra müfettiş istediklerini ifade eden Sorman, şunları söyledi: "Müfettişler geldiği zaman bilgisayar sistemi ile oynandığını ve çiftçiden tahsil edilen makbuzlarda iptal edilerek tekrar yönetime sunulmak üzere yeni makbuzlar kesildiğini öğrendik. Bu iptal edilen makbuzlar 2008 yılından 2011 yılına kadar Cumartesi, Pazar günlerine atılmış ve tatil günlerine bu makbuzlar kaydırılmış ve çiftçi tekrar geldiğinde kullanılmıştır. Yapılan incelemeler sonunda 3 bin üyemizin makbuzlarıyla oynandığı ortaya çıktı. Odamızda 319 bin TL civarında bir kayıp söz konusu."

23 senedir burada başkan olduğunu anlatan Sorman, sözlerini şöyle tamamladı: "23 senedir ne şahsım ne de benimle birlikte meclise giren 20 arkadaşım hiçbir zaman bu odadan hakkı huzur dahi almamıştır. Şahsımın akaryakıt faturası odada bulunmamaktadır. Makam arabası bulunmamaktadır, cep telefon ücretlerimi kendi cebimden ödüyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2010 Çarşamba 13:36:05
Güncelleme :8 Aralık 2010 Çarşamba 15:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?