30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

İller Bankası'ndan kentlere yeni pay

Kentlerin İller Bankası’ndan aldığı paylar yeniden düzenlendi, Manisa’nın geliri yüzde 50 arttı. Oranlar, illerin gelişmişlik düzeyine göre ayarlandı. En az artış İzmir’e yapıldı


TBMM’de yeniden düzenlenen köy kanununun kabul edilmesiyle İller Bankası’ndan Manisa’ya aktarılan aylık nakit miktarında yüzde 50 artış kaydedildi.


TBMM’den geçip yasalaşan Yerel Yönetimler Kanunu’yla ilgili Ankara’da düzenlenen Türkiye İl Genel Meclisleri Birliği toplantısına katılan Manisa İl Genel Meclis Başkanı Hayrullah Solmaz, şu bilgileri verdi:
“Bütçeden yıllık 23 milyon 828 bin YTL pay alıyorduk. Yeni kanun ile bu pay 35 milyon 823 bin YTL’ye çıktı. Kasamıza artık, yıllık 13 milyon YTL fazla para girecek. Bu paranın hizmet olarak karşılığı bin kilometre asfalt, 12 adet tam donanımlı ilköğretim okulu, 45 tam donanımlı sağlık ocağı, 2 milyon metrekare parke taşı ve 400 köye yeni sondajdır. Hizmetlerin eksik olduğu noktalar tespit edilip, gerekli çalışmalar yapılacak.”

En karlı il, yüzde 100’le Muğla oldu
Ege Bölgesi’ndeki kentlerin İller Bankası’ndan alacağı paylarda yapılan artışı da açıklayan Solmaz, en yüksek payın, kırsal kesimi çok olan Muğla’ya düştüğünü söyledi. Solmaz, “Daha önce merkezden hesaplanan illerin bütçeden alacağı para miktarı, artık arazi büyüklüğüyle nüfus oranı ve gelişme oranı baz alınarak hesaplanmaya başladı. Buna göre Manisa’nın geliri yüzde 50 artarken, en düşük payı yüzde 11 artışla İzmir aldı. Muğla yüzde 100 gelir artışıyla en karlı il olurken, bu ili yüzde 93’le Uşak izledi. Aydın’ın gelir artışı yüzde 68, Denizli’nin payı yüzde 44, Balıkesir’in payı da yüzde 35 arttı. Artış oranları, illerin gelişmişlik oranına göre yapıldı. Az gelişmiş iller en yüksek payı aldı” diye konuştu.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 11:19:17
Güncelleme :19 Temmuz 2008 Cumartesi 11:22:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?