4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

İnek güzelleri seçildi

MANİSA'DA EN GÜZEL İNEK YARIŞMASI

Manisa'da bu yıl 2.'si düzenlenen İnek Güzellik Yarışması'nda, podyumda endamlarını sergileyen inekler büyük ilgi görürkeni bazı ineklerin sahiplerine zor anlar yaşatması ortaya renkli görüntülerin çıkmasına neden oldu.

Manisa Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği tarafından geleneksel hale getirilmeye çalışılan İnek Güzellik Yarışması bu yıl da 3. Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı kapsamında Manisa Belediyesi Fuar Merkezi'nde düzenlendi.

Etkinliğe Manisa Vali yardımcısı Kadri Canan, Belediye Başkan yardımcısı Azim Açıkdil, Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra hayvancılık sektöründen çok sayıda vatandaş ve davetliler katıldı. Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, birlik üyeleri tarafından yetiştirilen ineklerin tanıtımı amacıyla bu yarışmayı düzenlediklerini ve geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Başkan Kırlıoğlu, "Hayvancılık ve süt sektörünün yaşadığı derin krizin etkilerinden kurtulmaya çalıştığımız şu dönemde, uzun yıllar ıslah için uğraştığımız ırkların kasaplarda et niyetine kesildiği, süt fiyatlarının 38 kuruşlara gerilediği bir kriz döneminin ardından, kızlarımızı, düve ve buzağılarımızı burada sergilemenin gurunu yaşıyoruz. İlk yarışmayı geçen yıl organize etmiş ve çok olumlu tepkiler almıştık. Yarışma Manisa'mızın tanıtımına da katkı sağladı. Bu yıl büyük emeklerle yarışmayı yeniden organize ettik" dedi.

Türkiye'nin hayvancılık sektöründe geri kaldığını ifade eden Başkan Kırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelişmiş ülkelerle aramızda bir mesafe var ve bunu kapatmamız gerekiyor. Damızlık Sığır Birlikleri bu noktada önemli görevler üstlendi. Bugün kooperatiflerle birlikte 3 bin üyemiz var. 100 bin hayvan varlığına ıslah çalışması üreten bir birlik durumuna geldik. Çok net bir ifadeyle, yapılan ıslah çalışmaları sayesinde 1990'lı yıllarda bir sığırın yılık süt verimi bin 500 litrelerde iken bugün 6 bin litrelere yükselmiştir. Hayvan sayısı düşmesine rağmen süt verimi artmıştır. Bu da ıslah çalışmasının bir sonucudur."

 GIDA VE HAYVANCILIK ÜZERİNDE OYNANAN OYUNLAR

Birlik taraıfndan üretilen hayvanların son derece sağlıklı olduğunu kaydeden Kırlıloğlu, ancak bugün gıda ve havancılık sektörü üzerinde çok kötü oyunlar oynandığını öne sürdü. Kırlıoğlu, "Kuş gribiyle tavuk sektöründe oynanan oyunlar şimdi de hayvancılık sektörüne uyarlanmak isteniyor. Son gönlerde GDO'lu ürünlerle ilgili yapılan düzenleme Türk tarımı ve hayvancılığı üzerinde olumsuz etkiler bırakacaktır. Bu, dışa bağımlı olmamız anlamına gelir. Etimiz, sütümüz ve ürünlerimiz tertemiz ve sağlıklıdır. Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülkedir. Yeterli sayıda hayvanımız da var, ürünlerimiz de. Kimse Türk üreticisine hijyen dersi vermeye kalkmasın. Bizler bu haksız rekabet ortamında fedakarca üretirken, başkalarının ne olduğu belirsiz, geni, tadı, rengi bozuk ürünlerinin halka yedirilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz de. Başkalarının yemediklerini bize yedirmeye kimse kalkmasın" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. 1. ve 2. Laktasyon ile düve dallarında yapılan yarışmada 40 inek yer aldı. Podyuma çıkan inekler kendilerini izleyen meraklı kalabalığı farkedince ürkerek sahiplerine zor anlar yaşattılar. Bazı ineklerin kaçmaya çalışması renkli görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu. İneklerin iki tur atıp, kendilerini jüriye göstermesi ile tamamlanacak olan yarışmada bazı üreticiler inekleri tutmakta zorlandı. Zaman zaman birbirine giren inekler izleyenlere de heyecanlı dakikalar yaşattılar.

Jüri değerlendirmesi sonucu 1. Laktasyon dalında Ali Aydemir'e ait olan Pınar isimli inek birinci, Mazlum Nurlu'ya ait olan Ahu isimli inek ikinci ve Salim Yavaş'a ait Suna isimli inek üçüncü oldu. 2. Laktasyon dalında ise Ahmet Gürlek'e ait Kübra isimli inek birinci, Ali Solak'a ait Beyaz isimli inek ikinci ve Musa Yavaş'a ait Aliye isimli inek üçüncü oldu. Yarışma sonunda üreticilere kupa ve katılım belgeleri ile Manisa Ticaret Borsası tarafından yarım altın hediye edildi. Derece elde eden üreticiler ayrıca Tarım Fuarı'na katılan fir  alardan çeşitli hediyeler aldılar.

MANİSA'DA EN GÜZEL İNEK YARIŞMASI
MANİSA'DA EN GÜZEL İNEK YARIŞMASI
MANİSA'DA EN GÜZEL İNEK YARIŞMASI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2009 Pazar 09:03:03
Güncelleme :8 Kasım 2009 Pazar 16:16:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?