3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

İşçi olarak gitti şimdi ihracat yapıyor

İŞÇİ OLDUĞU ÜLKEYE ŞİMDİ İHRACAT YAPIYOR

Yakaşık 29 yıl önce işçi olarak gittiği Almanya'da uzun yıllar çiçekçilik yapan Ali Kızılçay, 6 yıl sonra döndüğü memleketi Manisa'nın Alaşehir ilçesinde şimdi Almanya başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine yapma kuru çiçek ihraç ediyor.

Alaşehir'e bağlı Piyadeler beldesi yakınlarında bir işletme kuran ve 15 kişiye iş imkanı sunan Ali Kızılçay, artık orman ürünlerinden sanat eserleri meydana getiriyor. Evde yakacak olarak kullanılan kuru asma dallarını ve çam kozalağını çiçeğe dönüştüren Kızılçay, 7 yıl işçi olarak çalıştığı Almanya başta olmak üzere Hollanda, Avusturya, İtalya gibi Avrupa ülkelerine kuru yapma çiçek ihraç ediyor. 23 yıl önce yılda 4 Tır ile başladığı ihracatı geliştirerek son yıllarda 50-60 Tır'a yükselten Kızılçay, "Bizim artık madde dediğimiz ve bizim için yakacaktan başka hiçbir değeri olmayan çam kozalağı, bağ çubuğu, elma, asma köklerini değerlendirip çiçek yapıyoruz. 100 dönümlük işletme alanımda çam kozalağı, elma ağacı kökü, bağ çubuğu, limonyum, enginar, ispanyol pıtrağı, ayı danası gibi bir çok kuru çiçek türlerinin üretimini yapıyoruz. Türkiye'de bulunmayan batı lada (ibreli) ağaç türlerini de burada yetiştiriyorum. Yaklaşık 300 çeşit kuru yapma çiçek üretiyoruz." dedi.

Kuru çiçek ihracatının yanında naylon çuvallara konulmuş çam kozağı, kabukları soyularak kasalara yerleştirilmiş elma ve bağ kökleri ile bağ çubukları ihracatı da yaptığını kaydeden Ali Kızılçay, Alaşehir'de bulunan Gümrük Müdürlüğü'nün işlerini çok kolaylaştırdığını söyledi. Bürokratik işlemlerin azalması ve maliyetin düşük olması sebebiyle ihracatın da kolaylaştığını ifade eden Kızılçay, Giresun ve Bulgaristan'da da çiçek işletmeleri bulunduğunu sözlerine ekledi.

İŞÇİ OLDUĞU ÜLKEYE ŞİMDİ İHRACAT YAPIYOR
İŞÇİ OLDUĞU ÜLKEYE ŞİMDİ İHRACAT YAPIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2009 Cuma 15:09:03
Güncelleme :30 Ekim 2009 Cuma 16:40:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bay_yerli IP: 85.101.59.xxx Tarih : 31.10.2009 16:17:46

türkiye de bir avrupa ülkesi