30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

İşçilikten fabrikatörlüğe

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Çavlu köyünde yaşayan ilkokul mezunu 3 kardeş, tarlalarda işçilik yaparak başladıkları zorlu hayat mücadelesi sonunda, bugün 600 bin YTL yatırımla kurdukları salamura fabrikasıyla bölgeye işveren olarak hizmet vermeye başladılar.


Ağabey Zülkefil, kardeşleri İbrahim ve Mehmet Türk isimli kardeşler, sıfırdan başladıkları hayat yolunda basamakları birer birer tırmanarak Salihli OSB'de salamura fabrikası kurup fabrikatör oldular. Pek çok kişi tarafından ekonomik değeri fark edilmeyen bağ yaprağı, ilkokul mezunu üç girişimci kardeşin hayatlarını değiştirdi. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle okuyamayan ve erken yaştan itibaren kendilerini hayat mücadelesinin içinde bulan Zülkefil, İbrahim ve Mehmet Türk kardeşlerin bugüne kadar yapmadığı iş kalmadı. Tarlalarda işçilik yaparak hayata atılan kardeşler çiftçilik, pazarcılık ve servisçilik gibi birbirinden farklı işler yaptılar. Uzun bir süre pazarlarda bağ yaprağı sattılar. Üç kardeş, sonunda oluşturdukları birikimleriyle Salihli OSB'de 600 bin YTL'lik yatırımla bir salamura fabrikası kurdu.
Kardeşlerden İbrahim Türk, sıfırdan başladıkları hayatta sermaye birikimini nasıl sağladıklarını şöyle anlattı: "Bugünlere gelinceye kadar çok farklı işlerde çalıştık. Zülkefil ağabeyim büfecilik yaptı, ben okul servisi çalıştırdım. Taze yaprağın iyi para ettiği yıllarda 15 kuruşa satın aldığımız yaprağı 50 kuruşa sattık. Bir defasında 1 kamyon yaprağı İzmir'de mahalle aralarında 1 günde satmıştık.”


Türk kardeşlerinin en büyüğü olan Zülkefil Türk, “Bağ yaprağından iyi para kazanıyoruz. Kışın yaptığımız salamura yaprakta bazı zorunluluklar ortaya çıktı. Marketlere etiketsiz ve ambalajsız salamura yaprak satışının yasak olduğunu öğrendik. Tarım İl Müdürlüğü kanalıyla Dünya Bankası kaynaklı gıda sektörüne yönelik yatırım yapanlara 175 bin YTL'lik hibe verildiğini öğrendik. Bizim de biraz birikimimiz vardı. Üç kardeş 30'ar bin YTL birikimlerimizi ortaya koyarak 90 bin YTL çıkardık. Geri kalanı bankalardan kredi kullanarak denkleştirdik. Toplamda 600 bin YTL'lik bir yatırım ortaya çıktı.” dedi.


Salihli'ye 16 km. uzaklıktaki OSB'de 5 bin dönümlük yerde bin 16 metre kare kapalı alanı bulunan fabrika geçtiğimiz Mayıs ayında açıldı. Yaprakları, Salihli'ye en yakın köylerden olan Çavlu köyündeki Sultaniye üzüm bağlarından toplatan Türk kardeşler, sabahları 04.00'te kalkarak işe başlıyorlar. Köylü kadınların topladığı yaprakları İzmir'deki pazarlara yetiştiriyorlar. Türk kardeşler, fabrikada vakum ve poşetleme makinesiyle üretim yapıyor. Zülkefil-İbrahim-Mehmet isimlerinin baş harflerinden oluşa “ZİM Gıda” etiketleriyle salamura yapraklar kışın satılmak üzere paketleniyor. Kendi fabrikalarında hem işçilik hem de patronluk yapan üç kardeşe eşleri ve çocukları da yardm ediyor. Kardeşlerin en büyüğü Zülkefil'in eşi Cevriye Hanım, ortanca kardeş İbrahim'in eşi Munise Hanım ve küçük kardeş Mehmet'in eşi Nurhan Hanım eşlerinin en büyük destekçisi olarak tesiste işçi gibi çalışmaktan gurur duyduklarını söylüyorlar.

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 21:06:29
Güncelleme :11 Eylül 2008 Perşembe 15:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?