4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

İşsizliğe karşı istihdam seferberliği

Manisa Valisi Celalettin Güvenç makamında düzenlediği toplantıda Toplum Yararına Çalışma Projesi ve Aktif İşgücü Programlarının Uygulanması konusunda bilgi verdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ortaya konulan "Toplum Yararına Çalışma Projesi" ve "Aktif İşgücü Programlarının Uygulanması" projeleri hakkında açıklama yapan Vali Güvenç, "Bu çalışma özellikle krize süratle kısa zamanda çözüm bulma amaçlı ortaya çıkmış gözükmektedir. Bana sorarsanız kriz olsa da olmasa da Türkiye'nin uygulamak zorunda olduğu, geç kaldığı bir projenin ta kendisidir. Çünkü bugün Türkiye'de biliyoruz ki işsizlerimizin büyük çoğunluğu maalesef niteliksiz insan gücü konumundadır. Bu insanlarımızın mutlaka meslek edindirme kurslarına alınması, belirli iş kollarında becerilerinin artırılması gerekmektedir. Bu krizle ilgili bir şey değildir. Bu bizim daha önceden beri devam eden sorunumuzdur. Özellikle Türkiye sanayileştikçe, daha yüksek teknolojiyi kullanmaya başladıkça insanlarımızın da işçilerimizin de buna paralel olarak niteliklerinin artırılması, daha kalifiye olmaları zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Yani daha önceki dönemlerde olduğu gibi her işi yaparım felsefesinden hareketle iş bulmak, her işi yaparım felsefesinden hareketle gidip belirli yerlerde çalışmak artık söz konusu değil. Çünkü sanayicimiz daha yüksek teknolojiyi kullanmakta ve bu teknolojide çalışacak insanların da o iş kolunda belirli deneyimlere sahip olması zorunlu olmaktadır.” dedi.

Burada önemli iki proje olduğunu söyleyen Vali Güvenç, “Birincisi, Toplum Yararına Çalışma. Bunun özü, 6 ay süreyle kamu yararına yapılacak işlerde insanlarımız çalıştırılacak, bunların sigorta primleri devlet tarafından karşılanacak ve asgari ücretten 6 ay süreyle işçilerimizin ücretini İş-Kur vasıtasıyla biz ödeyeceğiz. Bunun için yıl sonuna kadar ilimize tahsis edilen ödenek miktarı 3 milyon 900 bin TL'dir. Bununla ilgili bir vali yardımcımız münhasıran İş-Kur ile birlikte çalışıyor. Elginkan Vakfımız var, organize sanayideki işyerlerimizle, sanayicilerimizle, kamu kurum ve kuruluşlarımızla, belde belediye başkanlarımızla yoğun toplantılar yaptık. Bunun sonunda 37 adet ilçe ve belde belediyemizden proje gelmiştir. Toplam gelen proje sayımız 50'dir ve 47'si uygun görülmüştür. 37'si ilçe ve belde belediyelerinindir. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 120 okulunda 120 kişilik istihdamla, bu 120 okulun temizliklerinin yapılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız son derece olumlu bir şekilde devam etmekte. Herhangi bir ödenek sorunumuz yoktur. Hatta yeni ek ödenek tahsisi için İş-Kur Genel Müdürü ile görüştüm. Özellikle orman ve ağaçlandırma çalışmaları için 500 bin TL yeni ek ödenek teminine uğraşıyoruz. Onunla da ağaçlandırma ve fidan dikimine hız vereceğiz. Şu anda onayladığımız 47 projede 6 ay süreyle toplanda 814 kişi çalışacak.” diye konuştu.

Diğer önemli projenin "Aktif İşgücü Programı ve Eğitimi" olduğunu ifade eden Vali Güvenç şöyle devam etti: “Bunun için bize tahsis edilen ödenek 9 milyon 436 bin TL'dir. Bunu iki bölümde uygulamaktayız. Birincisi 6 ay süreyle işyerlerinde staj yaptırmaktayız. Bunu 15 lira günlük staj yapan insanlara biz ödemekteyiz. Sigorta primlerinin de yine idare olarak biz ödemekteyiz. Burada iki amaç gerçekleştirmektedir. Birincisi, iş dünyasına işsiz kardeşimiz alışmış olmaktadır. İkincisi alışmayı yaparken yüksek olmasa da 15 lira gibi bir ücreti almaktadır. Üçüncüsü sigorta kavramıyla tanışmaktadır. Dördüncüsü de staj yaptığı iş koluna aşina olmakta, orda belirli deneyimleri elde etmektedir, eğer işyeri ihtiyaç hissederse, stajyerden memnun kalırsa staj sonunda onu çalıştırma imkanı bulabilecektir. Bunu ben önemsiyorum. Bu programın diğer ayağı ise işkolunun özelliğine göre Elginkan Vakfı'nda veya diğer halk eğitimler, endüstri meslek liselerimizin organizesinde 6 aya kadar süreli meslek edindirme kursu vermekteyiz. Burada da 15 lira ücreti biz karşılamaktayız. Kurs hocalarının ücretini karşılamaktayız. Kursun sonunda insanlarımıza kurs aldığı alanlarda sertifika veriyoruz. Türkiye'nin her yerinde geçerli olan, çalışabileceği bir belgeye sahip olmalarını sağlıyoruz. Bunun için de kurs süresince 15 lira ücreti biz sağlıyoruz. Burada da küçümsenmeyecek 10 trilyon gibi para kaynağımız bulunmakta. Staj ve kurs için gerekli hızlandırma çalışmaları ilgili daire amirlerimizle, üniversite yetkililerimizle yapılmıştır. Görüşmelerimiz sürmektedir. Özellikle sanayicilerimizi bu projelere ilgi göstermeye davet ediyorum. Bu konuda İş-Kur'umuzun web sitesinde bilgiler vardır. Ayrıca her an İşkur ile, vali yardımcısı arkadaşımızla temasa geçilebilir. Böylece nitelikli eleman yetiştirme konusunda önemli adımlar atmış oluruz diye düşünüyoruz.”

 

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 17:09:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?