4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

İtalyan bağcılık profesörü Sarıgöl'de

İtalya'nın Bari Üniversitesi'nde bağcılık profesörü yaptıktan sonra emekli olan 70 yaşındaki Liunu Carmine, Sarıgöl Ziraat Odası'nın daveti üzerine ilçeye geldi.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya, dünyaca ünlü İtalyan Bağ Profesörü Liunu Carmine'yi ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Geçtiğimiz ay içersinde Denizli'de açılan Tarım Fuarı sırasında Uni Tarım Ürünleri Yetkilisi Ziraat Mühendisi Turgut Koç ile tanıştım. Sarıgöl Ovası'nın 80 bin dekarlık alan üzerinde Sultaniye üzüm yetiştirildiğini ve bu üzümlerin son yıllarda piyasasında sıkıntıların olduğunu bahsettim. Yeni tür üzümlere yönelilmesini isteyerek yardımcı olmalarını istedim. Bunun üzerine Ziraat Mühendisi Turgut Koç, firmalarının bağ işlerinden sorumlu İtalyan profesörlerinin olduğunu belirtmesi üzerine kendilerini ilçemize davet ettim ve geldiler."dedi.

Sarıgöl Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda üzüm üreticileriyle bir araya gelen İtalyan Profesör Liunu Carmine, Uni Tarım Ürünleri Ltd. Ziraat Mühendisi Turgut Koç, bağcıların sorunlarını dinlediler, karşılıklı bilgi alış verişinde bulundular. Uni Tarım Ürünleri Ziraat Mühendisi Turgut Koç yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Dünya'da sayıları beş kişi olan bağ profesörlerinden birisi olan Liunu Carmine, İtalya’da çok uluslu bir firma olan ‘Uni Frutti’ firmasının danışmanlık görevini yapmaktadır. Bu nedenle dünya'nın dört bir yanına gitmektedir. Kendisi bağcılık uzmanıdır."dedi.

Emekli İtalyan Profesörü Liunu Carmine ise yaptığı açıklamada, "Sarıgöl'ün toprağına, havasına göre önereceğim dört tür üzüm vardır. Bu üzüm türleri de Sultaniye üzümü gibi yaş ve kuru olarak değerlendirilmektedir. Bu üzüm türlerine fazla ilaçlamaya gerek olmamaktadır. İyi bakım yapıldığında da Temmuz 10'da verim alınabiir. Hastalıklara dirençli olup bir ay süreyle de dalında kalabilir. Önce bağcı olarak hangi tür üzüme dikeceğinize karar vermelisiniz. Önereceğim üzüm türleri arasında Red Globe, Afrodit, Cantelyıl ve Olagot üzüm türleridir. Üzüm türlerini yetiştirirken, bağcı olarak toprağın, havanın nem oranına, toprağın HP’sine göre tür seçilmelidir."diye konuştu.

İtalyan Bağcılık Profesörü Liunu Carmine, üzüm üretiminde artık, bağcıların Avrupa seviyelerinde bağcılık yapmalarının daha kazançlı olacağını belirtti. Konuşmaların ardından Sarıgöllü üzüm üreticileri, sorunlarını dile getirerek İtalyan Profesör Liunu Carmine'den bilgi aldılar.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 23:57:11
Güncelleme :12 Mart 2009 Perşembe 00:21:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?