30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Kaçak sebze ve meyve denetimleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente giren sebze ve meyveyi kayıt altına almak için denetim ve kontrol çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 

Zabıta, Maliye ve sivil memurlardan oluşan 20 kişilik kadrosuyla 3 ekip halinde gece gündüz denetim yapan mobil ekipler, kaçak giriş yapmak isteyen sebze ve meyve kamyonlarına göz açtırmıyor. Başta Menemen, Turgutlu-Ankara yolu, Manisa Sabuncubeli, Güzelbahçe, Seferihisar, Torbalı olmak üzere kentin dört bir yanını gezerek görev yapan ekipler, vatandaşlardan gelen ihbarları da değerlendiriyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü, 2006 yılında kente kaçak giriş yapan 1.409 araç yakalayıp cezai işlem yaptı. Bu araçlarda bulunan 425 bin YTL tutarındaki 7 milyon 500 bin kilogram mala 225 bin YTL.'lik cezalı rüsum uygulandı. 2007 yılında ise yakalanan 1.443 araçta bulunan 870 bin YTL değerinde 6 milyon 554 bin kilogram sebze ve meyve için 326 bin 500 YTL. ceza kesildi. İzmir Hali'ne yılda yaklaşık 486 milyon 640 bin kilogram sebze ve meyve giriyor. 

İzmir'de tüketilen sebze ve meyvenin kayıt altına alınması için özveriyle çalıştıklarını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Hal Şube Müdürlüğü yetkilileri, kayıt dışı ile mücadelede sadece belediyenin değil tüm ilgili kurum ve kuruluşların etkin olması gerektiğini söyledi. 

5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 15. maddesi ile 5652 sayılı Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre belediyeye verilen yetki ve sorumluluklar doğrultusunda hareket ettiklerini belirten yetkililer, "Büyükşehir Belediyesi bu yasanın uygulayıcı birimlerinden sadece birisidir. Yasada bize düşen görev, denetim ve diğer kurumların katılımı ile yapılacak denetimler için araç ve personel temini. Biz bu konuda zaten üzerimize düşen görevi büyük bir özveri ile gerçekleştiriyoruz. Bu işin asıl sahibi Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'dür. Onların koordinatörlüğünde Emniyet Müdürlükleri, Maliye, Meslek Odaları, Tüketici Dernekleri ve Komisyoncular Derneği üyeleri de bu işin içinde olmalı. Bu kurum ve kuruluşların katılımı ile denetimler daha fazla ekiple yapılmalı" diye konuştu. 5393 Sayılı Yasaya gereği pazaryerlerinin kurulması ve denetiminin ise ilçe belediyelerin sorumluluğunda bulunduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Hal Şube Müdürlüğü yetkilileri, "İlçe belediyeleri market, manav ve pazaryerlerinde yapacakları denetlemelerle kayıt dışının önüne büyük oranda geçebilir. Çünkü halden alınmayan sebze ve meyveye uygulanan ceza, tezgah başına 3.600 YTL. Bu cezayı ödeyen satıcı, bir daha dışarıdan mal almaz" açıklamasını yaptı. 

Kayıt dışı malın mutlaka yakalandığını ve cezaların katlanarak arttığını belirten yetkililer, perakende satış yapan esnaf ve pazarcılara da uyarıda bulundu: "Yakalanan sebze ve meyvenin ortalama fiyatı üzerinden toplam değerinin yüzde 25'i oranında ceza kesiliyor. Ayrıca araca da ceza uygulanıyor. İkinci defa yakalanan araca 15 gün, daha fazlasına ise 1 ay park cezası veriliyor" 

İzmir'e kaçak (kayıt dışı-eksik belgeli) sebze ve meyve kamyonları daha çok Antalya, Alanya, Mersin başta olmak üzere, mevsimine göre daha çok Adana, Nevşehir ve Ödemiş'ten geliyor. Kentte tüketilen sebze ve meyvenin yüzde 90 oranında kaçak olduğu yönünde açıklamalara da değinen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerle karşılaştırıldığında İzmir'in bir avantajı var. O da tarım üretiminin daha fazla olması. Kente giren sebze ve meyvenin doğrudan tüketici tarafından pazara sunulması (Büyükşehir Belediyesi Hal Yönetmeliği 20. maddesi gereği üreticilerin 1 tona kadar kendi mallarını pazarda satabilmeleri) dolayısıyla yüzde 90 rakamı 'abartılı ve gerçeği yansıtmayan' bir orandır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2008 Salı 11:15:53
Güncelleme :18 Mart 2008 Salı 11:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?