30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Kadın girişimci adaylarına sertifika

Avrupa Birliği'nin (AB) finansörlüğünde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından yürütülen Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi kapsamında, Manisa'da Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) koordinatörlüğünde 1 yılık eğitim faaliyetini tamamlayan 220 kadın girişimci adayına törenle sertifikaları verildi.

MESOB hizmet binasında düzenlenen sertifika törenine Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Bülent Kar, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, MESOB Başkanı Hasan Geriter, bazı oda başkanları ile eğitim alan girişimci adayı bayanlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, projenin Manisa'da bölge direktörlüğünü üstlenen Başak Turhan, proje ve eğitim faaliyetleri hakkında genel bilgiler verdi. Kadın Grişimciliğini Destekleme Projesi'nin 2007 yılı Kasım ayında yürürlüğe girdiğini ve Türkiye'de 25 ilde uygulandığını açıklayan Turhan, bu illerden biri olan Manisa'nın, aynı zamanda merkez seçilen 9 pilot ilden biri de olduğunu ifade etti. Kadınların kendi işlerini kurmaları yoluyla iş dünyasında daha aktif rol alabilmelerini sağlamak, dolayısıyla da ülke ekonomisine olan katkılarını arttırmak amacıyla yürütülen Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi kapsamında, Manisa'da 2008 Nisan ayında çalışmalara başladıklarını belirten Turhan, Manisa merkez ve ilçelerinde bir yıldır girişimci olmak isteyen kadınların tespiti, bunlara yönelik birlik oluşturma çalışmaları ve ardından eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını kaydetti.

Eğitimlerin, girişimcilik öncesi ve iş kurma ile iş geliştirme olmak üzere iki şekilde uygulandığını açıklayan Turhan sözlerine şöyle devam etti: "Manisa ili genelinde 220 kadın girişimci adayımız eğitim faaliyetlerimize katıldı. Bu katılımcılardan 24 tanesi biraraya gelerek bir kadın kooperatifi kurdu, bir tanesi yün satış dükkanı, bir diğeri ise kendi takı atölyesini açtı. Halen eğitim faaliyetlerimize katılmak izteyen yüzlerce kadın var. Bunun yanında, Manisa bölgesine bağlı olarak faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz Uşak'ta ise toplam 125 kadın projemiz eğitimlerine katıldı. Bunlardan 7 tanesi çeşitli işler kurdu."

2009 Nisan ayında bitmesi ve ülke genelinde 4 bin 500 kadının eğitim faaliyetlerine katılmasının hedeflendiği projenin Manisa'da başarıyla yürütüldüğünü söyleyen Proje Direktörü Başak Turhan, kadın girişimcilerin önündeki en önemli engelin finans olduğunu vurguladı. Turhan, sağlanacak mikro kredilerle kadın girişimcilerin desteklenmesi gerektiğini, yerel idarelerin ve yöneticilerin de bu desteği sağlayabileceğini, projenin bu anlamda çok daha etkin olabileceğini sözlerine ekledi.

MESOB Başkanı Hasan Geriter de projenin Manisa'da nasıl uygulandığı, ne tür faaliyetlerde bulundukları hakkında bilgiler verdi. Başkan Geriter, "MESOB olarak, esnaf ve sanatkarlık anlayışındaki 21. yüzyılın gerektirdiği değişimi Manisa'dan başlatıp bütün Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Bu değişimde, esnaf ve sanatkarlıkla ilgili yeni bir model oluşturmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu yeni modelde; halen faaliyet göstermekte olan mevcut esnaf ve sanatkarlarımızın çağın gerektirdiği yeniliklerle bilgi, beceri ve teknolojik olarak modernizasyonu, yine modern çağın ihtiyaçlarına uygun olarak yeni esnaf ve sanatkarların yetiştirilmesi, öte yandan da girişimci adayları veya girişimciler için destek hizmetlerinin sağlanarak onların da kendi işlerini kurmalarının teşvik edildiği bir sistem kurmak istiyoruz. Yürüttüğümü Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi 2009 yılında sona erse de, MESOB olarak iş kurmak isteyen kadınlarımız için mevcu Kadın Girişimciliğini Destekleme Yardım Masası ile onların yanında olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Bülent Kar konuşmasında, ülke nüfüsunun yüzde 50'sinin kadın olmasına rağmen bu potansiyelin ekonomide iyi değerlendirilemediğine işaret ederek, son yılarda bunu farkeden her kurum ve kuruluşun çeşitli şekillerde kadın girişimciliğine yönelik faaliyetlerde bulunduğunu ve bunun ülke açısından sevindirici olduğunu ifade etti. Başkan Kar, belediye olarak kendilerine somut, gerçekçi projelerle başvuran kadınlara iş kurmalarında imkanları ölçüsünde destek olmaya hazır olduklarını bildirdi.

Vali Celalettin Güvenç ise kadın girişimcilere kredi müjdesi verdi. İl Genel Meclisi'nin aldığı karar ile yeni yılda kadın girişimcilere yönelik mikro kredi imkanı sağlanacağını açıklayan Vali Güvenç, "Kendi işini kurmak isteyen ve bize ayağı yere basan sağlam projelerle başvuran hanımlarımıza seve seve yardımcı oluruz. Ben de kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık sağlanacağı konusunda söz veriyorum." dedi. Vali Güvenç'in bu sözünden dolayı salonda bulunan hanımlar tarafından alkışlandı.

Konuşmaların ardından kadın girişimci adaylarına protokol üyeleri tarafından tek tek sertifikaları verilerek başarılar dilendi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 18:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?