30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Kadın ve siyaset konferansına ilgi

Ege Belediyeler Birliği tarafından Konrad Adenauer Vakfı sponsorluğu ve Manisa Belediyesi’nin katkılarıyla Anemon Otelde "Kadın ve Siyaset" konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansa Manisa Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp, Ege Belediyeler Birliği ve Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü, Manisa ve İzmir'den sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kadın derneklerinden temsilciler, iş kadınları ve siyasi partilerin kadın kolları başkan ve yöneticileri katıldı.

9 Eylül Üniversitesi Mali İktisat Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Altay'ın başkanlığını yaptığı konferansa konuşmacı olarak Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (Ka-Der) İzmir Şube Başkanı Tülin Dilşen, AK Parti İzmir Kadın Kolları İl Başkanı Nesrin Ulema, Manisa Dayanışma Güç Birliği dönem Başkanı Mübeccel Kafkaslı, eski Alibeyli Belde Belediye Başkanı Netice Okutan katıldı.

Konferansta konuşan Ege Belediyeler Birliği ve Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, kadınların siyasi hayatta da yeterince etkin olarak katılımlarını sağlayacak pozitif ortamların sağlanmasının önemli bir gerçek olduğunu söyledi. Başkan Kar sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadın hakları da insan haklarının vazgeçilmez ve tartışılmaz bir parçasıdır. Ne var ki, dünya üzerinde hala kadınlara karşı haksızlıkların yapıldığı açıkça ortadadır. Türk kadını asli görevi olan annelik sorumluluğunu her zaman layıkıyla yerine getirmiş ve bu görevinde asla taviz vermemiştir. Bu anlamda da kadınlarımıza minnet ve şükran borçlu olduğumuzu asla unutmamalıyız. Siyasi partilerede önemli görevler düşmektedir. Kadınların siyasi hayatta ki etkinliği siyaset kurumu ve siyasetçiler üzerinde ki olumsuz bakış açısının kırılmasında etkili olacağını düşünüyorum."

CBÜ Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü, ise "Kadının gerek iş yaşamında ve gerekse de siyasette daha etkin konumlarda olacağına inanıyorum. Artık kadınlarımızda bilinçlendi. Toplumumuzda, kadının toplum içerisindeki yerinin geliştikçe çağdaşlaşmanın geldiğini gördü. Ben geleceğe umutla bakıyorum."dedi.

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (Ka-Der) İzmir Başkanı Tülin Dişlen de kadınların yönetimde ve siyasette aldığı yerleri rakamsal değerler ile sunum eşliğinde anlattı. Konuşmasının başında Türkiye'nin temsilde kadın erkek eşitliği karnesinde herkesin sınıfta kaldığını ifade eden Dişlen, "Kamu, parlamento, yerel yönetimler, hükümet, meslek odaları ve sendikalar, siyasi partilerdeki karar alma konusunda kocaman bir sıfır aldı."diye konuştu.

Dişlen, "2004 yerel seçimlerinde 3225 belediye başkanlığından sadece 18'i kadınlardan oluştu. Ege Bölgesi’nde bir tane bile kadın belediye başkanı yok. Yerel yönetimlerde kadının temsil oranı binde 5 gibi çok düşük bir orandadır. Artık yeter, seçmek yetmiyor. Seçilmek ve yönetmek istiyoruz."dedi.

Manisa Dayanışma Güç Birliği dönem Başkanı Mübeccel Kafkaslı, bu konuda kötümser bir tablo ile karşılaşmadığını belirtti. Kafkaslı şöyle konuştu:

"Kadın, ciddiyeti ve saygısıyla her yere girebilir. Tabi ki mücadele edecektir, mücadele etmeden bir yere varılamaz. Kadının her yerde dikkat edilecek kadar yeri mutlaka vardır. Kadının siyasette her zaman yeri vardır ve olacaktır da. Ancak çalışırsa her yere gelebilir."

Saruhanlı ilçesine bağlı Alibeyli Beldesi eski Belediye Başkanı Netice Okutan ise seçilmesinin zorluklarını başından geçen olaylar arasından çeşitli örnekler vererek anlattı. Ebe hemşire olarak görev yaptığı yerde 2 dönem Belediye başkanlığı görevini sürdürdüğünü belirten Okutan, ilk seçildiği yıl çok zorlandığını, aday adaylık döneminde arabasının bile kundaklandığını söyledi. Okutan, "Kadınların cinsellikle ön plana çıkmalarını yerine başarıları ile adından bahsettirmelerini istiyorum. Seçimlerde vitrinde tutularak seçim sonrasından arka plana atılmasını ve unutulmasını da istemiyorum. Kadın ev işlerinden dolayı siyasete yeteri kadar zaman ayıramıyor. Kota bize verilen işlerde olmuyor, siyasette neden oluyor. Kotanın konmaması lazımdır."dedi.

AK Parti İzmir Kadın Kolları İl Başkanı Nesrin Ulema ise kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin üzerinden geçen 65 yıllık süreçte hiçbir zaman yüzde 5 oranı üzerine çıkılamadığını belirtti. Nesrin Ulema, "TBMM'deki kadın oranı Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 9'lar civarına çıktı. Bu bir değişimdir. Bu değişimin en büyük öncüsü ise AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Kadınların siyasette var olmak zorundadır."diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 18:43:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?