4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Karahöyük Ormanı çamkeseye teslim

Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Kayalıoğlu beldesinde Karahöyük Dağı ormanlık alanında, çamkese böceklerinin neden olduğu zarar nedeniyle ağaçlar yangından çıkmış bir hale büründü.

Karahöyük Ormanı'na istila eden binlerce tırtıl kesesi ve çamkese böcekleri, ağaçları kemirerek kuruttular. Kahverengiye dönüşen ormanlık alan dumansız bir yangını andırdı. Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çamkese böceklerinin, bir kelebek türü olduğu ve ormanlarına en fazla zarar veren böceklerin başında geldiği kaydedildi. Uzmanlar, kimyasal önlemlerin zor ve aşırı ekonomik kayba neden olduğunu belirterek, biyolojik mücadeleye yönelinmesini önerdi.

Ekosistemi Korumu ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesinin gerilediğini ve hacim kaybı meydana geldiğini söyledi. Bir ağacın 10 yıldaki gelişmesinin bu böcekler yüzünden 30 yılı bulduğunu söyleyen Sürücü, "Çamkese böceği kitle üremesi yaptığında ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getiriyor. İlk 3 gömlek değişimine kadar devamlı sürgün değiştiren zararlı, kışlık kesesini ördükten sonra bir daha kese değiştirmez ve onu barınak olarak sonuna kadar kullanır. Zararını bu keseden çıkıp dolaşarak yapar ve aynı keseye döner. Turuncu çizgili siyah tırtıllar, keselerinden dışarı çıkarak dalların ucundan köküne kadar özsuyu emerek yeşil iğne yapraklarını tamamen yok eder. Genellikle geceleri beslenen tırtıllar dalların üzerinde bir tren konvoyu gibi hareket ederler. Bu kesecikler ve tırtıllar sadece kızılçam türü ağaçlarda bulunur. Kızılçam dışındaki çam ağaçlarında görülmüyor" şeklinde konuştu.

Sürücü ayrıca, çamkeselerini ağaç üzerinden kesip yakma, yumurta koçanlarını yok etme, keseler içine petrol dökmek gibi mekaniksel yöntemler uygulanabildiğini, ancak bu yöntemlerin büyük iş gücü kaybına yol açtığını söyledi.
İlaçlamanın yararlı böcek ve kuşları yok ettiğini, ekolojik dengeye zarar verdiği için tercih edilmediğini belirten Bahattin Sürücü sözlerine şöyle devam etti:
"Çamkese böceğine karşı özel havuzda predatör böcek üretiliyor. Sonra çamkese böceği bulunan bazı dallar kırılıp havuza konuluyor. Burada predatör böcekler çamkese böceğini yiyerek bağışıklık kazanıyor. Ancak bu yöntemle yüzde 50 bile başarı sağlanamıyor. Çamkese böceklerinin en büyük düşmanı ibibikler, tahtalı güvercinleri, adi ispinoz kuşları ve bülbüller. Bu kuşlar yavrusunu yağ ve protein açısından zengin olan çamkese böceği tırtılından karşılar. Ancak bu kuşlar çok azaldı. Ormanlarımız yok olma
tehlikesiyle karşı karşıya"
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 16:58:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?