30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Kavun tarlası bir zamanlar göldü

Manisa'nın Gölmarmara ilçesindeki Marmara Gölü'nün yarısı, küresel ısınmanın etkisiyle kurudu. Gölde daha önce balıkçılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, şimdi su yatağında kavun, karpuz ve pamuk ekiyor.

Balıkçılıkta kullanılan tekneler çürümeye terk edilirken, gölde yaşayan balık, su yılanı ve midyelerde toplu ölümler yaşanıyor. Türkiye'nin en lezzetli sazan balığı artık yetişmezken, kuş cenneti diye tabir edilen bölgeye kuşlar da uğramıyor.

Bölgeyi incelemeye gelen Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, suyu çekilen gölde çamura saplandı. Aracını traktörle çıkarabilen Ziyan, 85 bin dönümlük alanın sadece 40 bin dönümünde su kaldığını söylüyor. Balıkçılıkla geçinen köylülün şimdi sebze-meyve ekmeye başladığını anlatan Başkan, "Yeterince sulanamadığı için göl arazisine ekilen ürünlerin hiçbir ekonomik değeri yok. Bu nedenle tarlada kalıyorlar." diyor. Toplu ölümler nedeniyle sazan balığı kalmadığını belirten Ziyan, "102 kuş türü ve birçok balık türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gölde artık hayat bitti." diye konuşuyor. Erdal Ziyan, önümüzdeki yıl yeterli yağış düşmezse gölün tamamen kuruyacağını vurguluyor. Yıllardır gölde balıkçılık yapan Ferhat Gezgin ve Ali Atıcı da balıklar çamura saplandığı için bu yaz hiç balık tutamadıklarını ifade ediyor.

Balıkçıların teknesi çürüyor

Gölmarmara ilçesine ismini veren gölde yıllardır balıkçılık yapan halk, 'ekmek tekneleri'ni çürümeye terk etmek zorunda kalmış. Göldeki su miktarı 2006 yılında 300, 2007'de 180, bu yılın başında ise 50 milyon metreküpe indi. Ağustos ayı itibarıyla su hacmi 25 milyon metreküpe geriledi.

Zaman
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 04:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?