3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Kaynak suları boşa akmayacak

MANİSA'DA KAYNAK SULARI BOŞA AKMAYACAK

Manisa Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü, bir süredir üzerinde çalıştığı kaynak sularının üst seviyede kullanılması projesini uygulamaya soktu.

Çaybaşı kaynak suyu olarak bilinen suyun boşa akan kısmını değerlendirmeyi kapsayan proje için yapılan ön araştırmada, kaynağın saniyede en az 15 lt su kapasitesine sahip olduğu belirlendi. Yıllardır boşa akan suyun değerlendirilmesi kapsamında, kaynağın şehir suyuna aktarımı için kullanılmadığı için deforme olan hat yenilendi. Spil'den doğan 9 kaynak suyunu kapsayan proje için 50 bin TL'lik hat döşendi. Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Yüksek Makine Mühendisi Cem Çöllü, proje ile elde edilen suların içme suyu şebekesinden beslenen camii, hayır çeşmelerinden kullanılabileceğini söyledi.

Su kaynaklarının kullanımı konusunda temkinli davrandıklarını belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün, son proje ile 500 bin metreküp kayıp suyun su şebekesine kazandırıldığını söyledi, bu miktarın kış aylarında daha da arttığına dikkat çekti. Başkan Ergün şöyle devam etti; “Manisa merkezdeki su kaynaklarını incelemeye aldığımızda tam performanslı kullanılmayan su kaynakları tespit ettik. Bu aşamada 9 kaynağın verimli kullanılması halinde saniyede 15 litre su elde edilebileceğini bununda yılda 500 bin metreküpe eş değer olduğunu belirledik ayrıca aynı miktarda suyu sondajla çıkardığımız takdirde yaklaşık 100 bin TL sondaj giderimiz olacaktı, bu sayede su tasarrufu sağlamış olduk. Çaybaşı kaynak suyunun debilerinin izlendiğinde özellikle kış aylarında debinin arttığı tespit edildi. Bu suyun boşa akıp gitmesine seyirci kalmak istemedik. Elbette burada önemli olan su tasarrufunun sağlanması oldu. Çünkü her geçen gün su kaynaklarının rezervinde azalma oluyor. Küresel ısınmanın getirisi olarak susuzluğun tartışıldığı günümüzde tek bir damla suyu değerlendirmeliyiz. Bugün boşa akan suya yarın muhtaç olabiliriz Kaynakları doğru ve yeterli oranda kullanmadığımız için gelecekte su sıkıntısıyla karşı karşıya kalma riskimiz artıyor.”

Aktarılan kaynak sularının şehir içme suyunun yanı sıra hayrat çeşmeler ve camilere de aktarılacağını belirten Başkan Ergün, bu projeyle birlikte yılda 1 milyon metreküp suyun kullanıma sunulabileceğini söyledi. Ergün; “ Boşa akan suların kanallar vasıtasıyla şehrin muhtelif noktalarında konuşlanan hayır çeşmelerine aktarılabilecek. Buralardaki mevcut kanalarında yenilenmesinin yapılmasıyla sağlıklı şartlarda su kullanımı sağlanacak. Depolanacak su, hayır çeşmelerinin yanı sıra park ve bahçe sulamalarında da kullanılabilecek şekilde düzenlemeler yapılıyor." dedi.

MANİSA'DA KAYNAK SULARI BOŞA AKMAYACAK
MANİSA'DA KAYNAK SULARI BOŞA AKMAYACAK
MANİSA'DA KAYNAK SULARI BOŞA AKMAYACAK
MANİSA'DA KAYNAK SULARI BOŞA AKMAYACAK
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2009 Pazartesi 17:26:05
Güncelleme :14 Aralık 2009 Pazartesi 23:12:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?