4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Kazak Türkleri'nden görkemli kutlama

1954-1955 yılları arasında Manisa'nın Salihli ilçesine yerleşen Kazak Türkleri, Salihli'ye yerleşmelerinin yıldönümünü görkemli törenle kutladı. Kutlamalara politikacılar, bürokratlar ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Salihli Kazak Türkleri Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği'nde gerçekleştirilen törenlerde halk oyunları gösterisi yapıldı, örs de demir dövüldü, konser verildi, ateş üstünden atlandı, yumurta tokuşturuldu. Geleneksel çadırda misafirlere yemek ikram edildi.

Sabah gerçekleştirilen programa Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Baghdad Amreyev, TÜRKSOY Genel Başkanı Duysen Kasseınov katılamadı.
Akşam saatlerinde Salihli'ye gelen Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Baghdad Amreyev, TÜRKSOY Genel Başkanı Duysen Kasseınov ve Akkuv Dans ve müzik topluluğuna Salihli Belediyesi Bizim Ev Sosyal Tesisleri'nde yemek verdi.

Yemekte konuşan Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, "Sizleri sadece bu tarz etkinliklerde değil, her zaman bu güzel ilçemizde ağırlamak isteriz. İlçemize ilk kez gelen TÜRKSOY Genel Başkanı Duysen Kasseınov ile bu vesile ile tanışmaktan çok memnun oldum. Kendisinin de artık Salihli'de yatacak bir yeri var. Sizlerin buralara gelmesinden dolayı biz ve Salihli'de yaşayan hemşehrileriniz büyük mutluluk duydular. Bu vesile ile Nevruz'unuzu da kutlarız" dedi.

Misafirperverliklerinden dolayı Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'a teşekkür eden Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Baghdad Amreyev, şunları söyledi: "Günümüzde çağdaş, modern bir yapıya sahip olan Türkiye, Cumhuriyet'in ilk yıllarında çok mücadele vermiştir. Biz çok şükür yavaş adımlarla ilerledik. Bu süreçte sınıflar arası çatışma olmadı. Bu sayede ekonomimizi hızlı bir şekilde iyi yerlere taşıdık. Biz de bir atasözü var. Acele işe şeytan karışır. O yüzden bizde emin adımlarla ilerliyoruz. İnanıyoruz her şey güzel olacak. Türk Dünyası'nın bizlere örnek olması bizim için çok önemlidir."

TÜRKSOY Genel Başkanı Duysen Kasseınov ise, "Demokrasi güzel bir şey ancak daha önemli bir şey var o da toprak bütünlüğü. Biz Kazaklarda bir çok etnik kökenli grup var. Kazak halkı geniş görüşlü bir halk. Şerefli bir halkız. Türkiye'yi örnek alarak demokrasiyi yerine getiriyoruz" dedi.

Yemekte kadın ile erkeğin eşit olduğu İslam ülkesinin Türkiye olduğunu söyleyen Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'a, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Baghdad Amreyev şu an iki ülke var diyerek yemektekileri kahkahaya boğdu.

Yemeğin ardından Salihli Belediye Şehir Tiyatrosu'nda düzenlenen konsere Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Baghdad Amreyev, TÜRKSOY Genel Başkanı Duysen Kasseınov, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, Salihli Kaymakamı Mesut Yıldırım, Salihli'de yaşayan Kazak Türkleri katıldı. Gecede Akkuv Dans ve müzik topluluğu büyük alkış aldı. Gecenin sonunda Beşir Ahmet Köse ve Ercan Tuncer ikilisi söyledikleri Kazak parçaları ile geceye katılanları coşturdu

iha
Yayın Tarihi : 25 Mart 2009 Çarşamba 14:33:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?